Първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици

...
Първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици
Коментари Харесай

Първата Вазова награда е за Гергина Тончева и акад. Антон Дончев

Първият и дълготраен шеф на Националната гимназия за антични езици и култури (до 2010 г.) Гергина Тончева и писателят акад. Антон Дончев са първите лауреати на новоучредения приз за нравствен принос " Иван Вазов ". Наградите бяха връчени нощес в Народния спектакъл - който носи името на писателя - и сложиха точката на честванията по случай 170-тата годишнина от рождението му. 

Гергина Тончева не съумя да участва на церемонията и премията от нейно име одобри проф. Анастас Герджиков. „ Ние сме тези, с помощта на които Вазов е жив. Той си отиде, само че остави след себе си един необикновен галактически транспортен съд, в който спят героите и концепциите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме безкрайност на героите на Вазов “, сподели от сцената акад. Антон Дончев, чиято премия бе връчена кмета Йорданка Фандъкова.

„ Тази вечер Вазов е на стола си, с цел да ни подсети, че „ След теб поколение иде цяло “. Благодарим ти, поете, за думите, които ни даде и за свещения език на дедите ни. Благодарим ти, че пазиш тази сцена и в светли и в мрачни мигове. Знаем, че с теб постоянно жив е българският Бог “, произнесе от сцената шефът на театъра Мариус Донкин.

Сред специфичните посетители на церемонията беше и кметът на Сопот Деян Дойнов, който връчи на Фандъкова и Донкин статуетки-бюст на Иван Вазов - копия на премията за литература, която общината връчва всяка година. Тази година тя бе присъдена за 50-и път и я получи поетът Борис Христов. 

В началото на церемонията, чиито водещ бе артистът Дарин Ангелов, слово във връзка юбилея произнесе и изтъкнатият Вазовед проф. Милена Цанева. Тя получи почетен знак " Марин Дринов " - най-високото отличие на Българска академия на науките, което й бе връчено от шефа на институцията акад. Юлиан Ревалски.

Публиката в залата чу осъществяванията на децата Калина Божинова и Симеон Ангелов на „ Аз съм българче “ и „ Моята молитва “, и изгледа документалният филм „ Театър по време на пандемия “ на режисьора Борис Радев. След края на прожекцията бе и премиерата на Голяма сцена на спектакъла „ О, ти, която и да си “, отдаден на Иван Вазов. Режисьор е Бойка Велкова, а в актьорския екип са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, а хореографията – на Мила Искренова.

Празненства в чест на Патриарха на българската литература имаше в няколко града на страната през целия вчерашен ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР