Първият хеликоптер за спешна медицина ще пристигне в средата на

...
Първият хеликоптер за спешна медицина ще пристигне в средата на
Коментари Харесай

Първият хеликоптер-линейка влиза в действие към края на януари

Първият хеликоптер за незабавна медицина ще дойде в средата на януари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов посочи, че от новата година страната ни към този момент ще е с въздушна кола за спешна помощ, а до април 2026 година би трябвало да разполагаме с общо 6 хеликоптера, които ще бъдат употребявани и за други цели.
Прочетете още
Този план е пилотен за България, в него е планувано обезпечаването на един хеликоптер.

„ Той е създаден, изработен е първият му тестов полет. Надяваме се в края на януари – началото на февруари той да може да поема случаите на незабавна помощ “, сподели проф. Илко Гетов, заместник-министър на опазването на здравето.

Медицинските хеликоптери ще летят единствено в светлата част на деня - 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване, през първата една година. Причината за това е европейско условие за новорегистрираните въздушни оператори. След първата година хеликоптерите ще стартират да правят и нощни полети, в случай че това се постанова.

Днес в Министерството на здравеопазването бе показан напредъкът по плана " Осигуряване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения ", финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък "   2014-2020 г. Общата му стойност е 22,2 млн. лева, от които 18,9 млн. лева са европейско финансиране, а 3,3 млн. лева са от национално. Именно през този план е закупен и един от хеликоптерите. Останалите 5 са взети с пари по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР