Първият главен прокурор на България след 10 ноември Евтим Стоименов

...
Първият главен прокурор на България след 10 ноември Евтим Стоименов
Коментари Харесай

Почина главният прокурор, издал заповедта за арест на Тодор Живков

Първият основен прокурор на България след 10 ноември Евтим Стоименов е умрял на 23 май, оповестиха от държавното обвиняване.

Стоименов е умрял след малко боледуване. Той бе обвинител №1 от 14 декември 1989 година до 6 ноември 1990 година, като преди да бъде определен на поста е работил в Окръжната прокуратура във Враца.

Главният прокурор Иван Гешев изрича дълбоките си и най-искрени съболезнования на околните на умрелия, допълниха от прокуратурата.

Евтим Стоименов е основният прокурор, който издава постановлението за задържането под арест на Тодор Живков на 18 януари 1990 година, а ден по-късно утвърждава така наречен „ План на следствието ”, отпечатан в един образец и координиран с началника на Главно следствено ръководство при Министерство на вътрешните работи военачалник Леонид Кацамунски и началника на Националната работа за отбрана на Конституцията при Министерство на вътрешните работи военачалник Красимир Саманджиев.

В началното на ноември 1990 година, откакто е бил по-малко от година на поста, Стоименов подава оставка като основен прокурор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР