Първият гей парад в Сараево, планиран тази неделя, ще бъде

...
Първият гей парад в Сараево, планиран тази неделя, ще бъде
Коментари Харесай

Засилена полицейска охрана е планирана за първия гей парад в Сараево в неделя

Първият гей церемониал в Сараево, плануван тази неделя, ще бъде под засилена полицейска защита, откакто някои консервативни мюсюлмански групи се пробваха да предотвратят събитието, съобщи Ройтерс.

Въпреки че съперниците на гей парада в босненската столица приканиха за мирни митинги, управляващите се притесняват от настъпателност и принуждение в страната, където постоянно могат да се чуят обществени хомофобски изказвания, съобщи Българска телеграфна агенция.

В парада ще взе участие американският дипломат, който е гей, дружно със своя сътрудник.

Над 1000 служители на реда ще охраняват събитието, по покривите на постройките, около които ще мине шествието, ще бъдат ситуирани снайперисти. За сигурността на участниците в парада ще се грижат и в допълнение ангажирани 150 охранители, оповестиха уредниците.

Макар че хомосексуалността в Босна и Херцеговина не е противозаконна, гей фестивалите, проведени в Сараево през 2008 и 2014 година, бяха атакувани от радикални ислямисти и хулигани и от този момент ЛГБТИ общността се въздържа от обществени прояви. В страната няма гей питейни заведения или места, където членовете на общността могат да се събират.

Организаторите на гей парада обявиха, че тяхната цел е да стачкуват против хомофобията и дискриминирането, разпалвани постоянно от религиозните водачи и десните политически партии.

Босна и Херцеговина е последната страна на Балканите, в която до момента не е проведен гей церемониал. Утрешното събитие ще бъде тест за толерантността в страната, която се стреми към участие в Европейския съюз. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР