Първият етап от масовите протести е към своя край –

...
Първият етап от масовите протести е към своя край –
Коментари Харесай

Днес е рано, утре е късно

Първият стадий от всеобщите митинги е към своя край – един ден откакто Борисов съобщи, че не може да уволни Валери Симеонов, против който стачкуваха „ майките в черно “, злощастният вицепремиер разгласи дълго чаканата си оставка. След като в коментара си от 5 ноември запитах „ Има ли мъже в тази страна, които да защитят афектираните български майки, остава да му пожелая в никакъв случай повече да не се връща в политиката-тя не е за него.

Какво става обаче с митингите, обхванали цялата страна? И какво ще вършат ръководещите от ГЕРБ? Накъде отива България-към протест, към предварителни избори или към утешение пред коледните празници?

Нека на първо време да кажа и своето мнение за характера и състава на всеобщите митинги, които изненадаха властта и тя към момента не може да си изясни мотивацията на протестиращите. Не се блазня да кажа, че това са мъжете на България, излезли да поддържат майките в черно, въпреки че двата митинга се сляха по едно време. От два източника можем да съдим за сбърканата реакция на ръководещите. Едната е акцията на околните до властта медии, които се стремят да компрометират митингите, и втората-телевизионното изявление на премиера Борисов, който съгласно мен несъмнено сбърка в тона на своето обстойно изказване.

Медийната акция води до два значими извода. Първият е, че значими държавни институции са заети с търсенето на дребнави и несъществени компромати като джипа с съветски номера, което водело до заключението, че са задействани съветските паравоенни структури в България или че някой си от протестиращите бил братовчед на някой си локален фактор от Българска социалистическа партия, което доказвало, че Българска социалистическа партия е уредник на митингите. Сигурно и руснаците и Българска социалистическа партия се интересуват от митингите, само че белким най-мощното министерство не разполага с нищо съответно?

Освен това се прави опит да се уличат участниците в митингите в опит да дестабилизират страната. Такъв опит бе изработен и при бабите, които не си даваха овцете за умъртвяване. Остава да си гласоподават един Закон за отбрана на страната и да арестуват наред.

При няколкото по-големи всенародни митинги постоянно е имало и провокатори, и подбудители, и предатели, и лумпени, само че никой не може да изкара българите на улицата без да има сериозна мотивация. При обсадата на Парламента на 10 януари 1997 година имаха присъединяване почитателите на Левски. Протестите на „ умните и красивите ” през 2013 година бяха придружени от присъединяване на наркомани и маргинали. Но това не трансформира смисъла на митингите.

Слушах най-различни пояснения за състава на сегашните протестиращи. Били мутри, гангстери, улични хулигани. Моето усещане е друго. В тези митинги ги няма бедните хора (те не се интересуват от цената на бензина), няма ги пенсионерите с носталгия към предишните времена, няма ги и интелектуалците. Това са млади, здрави и не небогати младежи сред 25 и 35 години. Това е поколението, родено и израснало в новите условия след смяната на политическата система у нас. Те не познават предишното. Познават по какъв начин е в Европа, на Запад и се съпоставят с живота там. Всякакви други пояснения са несъществени. Не ги интересуват наивните опити да се съпоставят цените на горивата у нас и в прилежащи страни, като се пропуща нивото на приходите. Искат по-добър, обективен и и естествен живот. Затова и настояванията им, като се съди от виковете им, са елементарни и ясни: оставка, мафия, независимост. Това ново потомство не се стеснява да стачкува, приема го като законно,демократично право,като мотор на напредъка. Те няма да спрат, даже и идващата зима не ги плаши.

През октомври заглавието на един от моите мнения бе „ Замириса на 2013-та. “ Пак тогава в „ Шоуто на Слави “ приказвах, че напрежението е във въздуха и в даден миг митингите ще се обединят и ще последва детонация. Ето това не го разбра този път министър председателят Борисов, който другояче е прочут с изключителния си политически инстинкт. Той се усеща афектиран, че не го схващат и му пречат на в действителност значимата интернационална активност, която се стреми да осъществя. И ето, че потегля обичайно по пътя на отстъпки-оставката на Валери Симеонов, ограничение на растежа на цените на горивата, прекъсване на най-различни рестриктивни ограничения, родени в кухнята на финансовото министерство. И ето го пред телевизионната камера, намусен, афектиран, приказва без огромни изхвърляния, само че не и безапелационно. Не го разбирали, а той работел толкоз доста. Други са отговорните – Орешарски, Българска социалистическа партия, президента Радев, който получавал по-висока заплата от неговата, А и медиите. И медиите, несъмнено. Човекът, направил кариерата си с помощта на медиите, в последно време не намира правилният облик, който да показа на публиката. Вместо да се обърне непосредствено и прочувствено към хората, да покаже, че споделя техните болки и проблеми, да ги успокои, Борисов се държа пренебрежително. Изключително нездравословна роля за реномето на премиера играят дежурните медийни клакьори, само че всичко това води в допълнение до спиране на връзката с хората. Борисов да не не помни, че на втората година от ръководството натрупванията на неодобрение са толкоз мощни,че каквото и да направи към този момент, колкото и то да е значимо и потребно, ще бъде посрещано с съмнение. Такива са законите на политиката.

Политическата седмица на бТВ


През идната седмица ще станем очевидци на неповторим политически маратон в „ Шоуто на Слави “. Приеха поканата за поредно присъединяване Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Мая Манолова, Цвета Караянчева. Една журналистка питаше в ефира за какво Борисов отива в предаване, където най-често е нападнат. Напротив, това е доста правилен избор—отиваш там, където ще те чуят повече хора. Любопитно е дали Борисов този път ще уцели ваксата. Що се отнася до Слави, мога да се обзаложа, че ще бъде търпелив и правилен водещ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР