-Първият електромобил с батерии (BEV) на Toyota -Първи модел в гамата

...
-Първият електромобил с батерии (BEV) на
Toyota -Първи модел в гамата
Коментари Харесай

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ TOYOTA bZ4X

-Първият електрически автомобил с акумулатори (BEV) на Toyota
-Първи модел в гамата на новата марка bZ (beyond Zero) на Toyota
-Удобен, необятен и достоверен SUV с нова система за задвижване на четирите колела с благоприятни условия от международна класа
-Изключително качество и устойчивост на акумулаторната батерия, основаващи се на четвъртвековния опит на Toyota в проектирането и производството на електрифицираните транспортни средства
-Европейската премиера на новия модел ще се състои на 2 декември, след което ще стартира услуга за онлайн резервации

Toyota показва международната премиера на изцяло новия bZ4X - първият модел от новата гама на bZ (beyond Zero) – марката на Тoyota за електромобили с акумулатори (BEV).

Верен на дизайна и технологиите на своя концепт предходник, представен по-рано тази година, готовият за серийно производство bZ4X е първият модел, разработен от Toyota напълно като BEV. Той е и първият автомобил, който използва новата, профилирана за BEV архитектурна платформа на компанията. Разработен на основата на философията на e-TNGA, платформата е дело на съвместните усилия на Subaru и Toyota. Интегрирането на акумулаторния блок, като неразделна част от шасито в подовата платформа на каросерията, обезпечава ключови предимства като невисок център на тежестта, отличен баланс в разпределението на тежестта между предния и задния мост и висока конструктивна резистентност за гарантиране на отлична сигурност, комфорт на возене и динамичност на пътя.

Новият bZ4X е необятен и удобен SUV модел, който се предлага с нова система за задвижване на четирите колела. Тя осигурява водещи в класа благоприятни условия при движение офроуд и динамичност на пътя благодарение на задвижването с отделни електродвигатели на двата моста. Неговият изчистен и грациозен външен дизайн с мощно лъчение отразява както авангардните качества на модерния BEV, така и статута на същински SUV. В bZ4X дебютира и новото за марката дизайн оформление в жанр „ глава на чук “ в предната част, което способства за мощната външност на автомобила.

Дългото междуосие обезпечава отличен простор и комфорт на пасажерите в светлия петместен интериор, както и отличен капацитет на багажното пространство.

Toyota употребява съвсем 25-годишния опит на компанията в областта на акумулаторните технологии за коли с електрифицирано задвижване, за да осигури водещи в международен мащаб показатели във връзка с качеството, издръжливостта и надеждността на литиево-йонната батерия на новия bZ4X. Очаква се даже след 10-годишна експлоатация батерията да продължи да работи с 90% от първичните си показатели*.
(*Целеви стойности в процеса на разработка. Приема се, че експлоатационният интервал и пробегът са съответно 10 години или 240 000 км – което настъпи първо.)

Очакваният пробег при изцяло заредена батерия е над 450 км (в взаимозависимост от версията на съоръжение, точните данни ще бъдат доказани по-късно). Новият bZ4X предлага и съвременни високотехнологични функции, измежду които слънчев панел на покрива, който спомага за зареждане на акумулаторната батерия по време на шофиране или паркиране, както и трето поколение Toyota Safety Sense с нови и усъвършенствани системи за активна безопасност и асистенция на лидера.

Европейската премиерата на bZ4X ще бъде на 2 декември, тъкмо преди откриването на специалната услуга за онлайн резервация за клиентите, които желаят да бъдат сред първите, получили новия модел.

Дебют за новата архитектурна платформа на Тoyota, профилирана за BEV модели

bZ4X е първият автомобил, конструиран на новата BEV платформа на компанията, използваща кардиналната философия на e-TNGA.

Изцяло новата платформа притежава необходимата еластичност, с цел да се използва и в евентуални бъдещи bZ модели и е предопределена за масово производство. От решаващо значение е малката височина на акумулаторния модул, което разрешава ​​разполагане напълно в подовата секция на каросерията като част от шасито, което спомага за постигането на невисок център на тежестта, идеален теглови баланс сред предния и задния мост и висока структурна резистентност на каросерията. В своята цялост, тези качества обезпечават на bZ4X непоклатимост и отлична динамичност на пътя, до момента в който дългото междуосие подсигурява превъзходно вътрешно пространство.

Външен дизайн

Toyota създава стилистично решение, излъчващо грациозност и издръжливост за новия bZ4X, което е еднообразно уместно както за актуалния градски живот, по този начин и за и пътуване отвън града. Дизайнът съчетава изискания външен тип на BEV моделите с оригиналните черти и качествата на SUV гамата. Оформлението на предната част е интелигентно и без ненужни декоративни елементи, като над всичко се открояват новото за марката решение в жанр „ глава на чук “, присъщите тесни фарове и акцентът върху предните ъгли, което в комбинация способства за мощната осанка на автомобила.

Страничният контур е грациозен, с ниска обща височина, тънки предни колони и ниско ситуирана съществена линия – всичко това стилистично отразява ниския център на тежестта, реализиран при новата платформа. Панелите на арките на калниците, разположените покрай ъглите на каросерията огромни колела (с диаметър до 20 инча) и солидните прагове отразяват отлично достоверния SUV темперамент на новия модел. В задната част фокусът на дизайн,а отново е ориентиран върху подчертаването на ъглите, а присъщото оформление на задните светлини слага акцент върху широчината на каросерията.

Съпоставени с тези на Toyota RAV4, външните габарити на новия модел илюстрират ярко предимствата на дизайна, присъщи на платформата e-TNGA. Така да вземем за пример, bZ4X има с цели 85 мм по-малка височина, значително по-къси надвеси и междуосие, което е с 160 мм по-дълго от това на RAV4. Линията на предния похлупак също е снижена с 50 мм, а цялостната динамичност в държанието на новия модел се дължи и на водещия в класа радиус на завой от 5,7 метра.

В дизайна са включени и редица аеродинамични детайли, които допринасят за дългия самостоятелен пробег. Сред тях са разположените в ъглите на предната ризница отвори, които създават плавен въздушен поток под формата на своеобразни въздушни пердета около колелата, цялостното безпрепятствено покритие на долната част на каросерията, разделеният спойлер на покрива и спойлерът тип „ патешка опашка ” в задната част, аеродинамичният дифузор в задната част на дъното и точно подбраният ъгъл на наклон на задното стъкло. Тясната долна решетка в предната част използва регулируема щора, която насочва потока от охлаждащ въздух към акумулаторната батерия и спомага за понижаване на въздушното противодействие.

Интериорен дизайн

Основната тематика в интериора на новия модел е "lagom " - шведска дума, която изразява нещо, което е "точно както трябва да бъде ”. Тази философия се отразява в чувството за комфорт и простор, което придава на вътрешното пространство атмосферата на всекидневна. Усещането се ускорява и от употребата на меки тъкани, декоративни материи с изразена текстура, текстилните детайли със сатенено покритие и възможността за поръчка на панорамен покрив.

Арматурното табло е с фини, леки форми и е поставено ниско, с което внася чувство за откритост и способства за по-добрата видимост напред от мястото на лидера. Принципът „ ръце на кормилото, очи на пътя “ личи в оформлението на фокусираното върху лидера арматурно табло, където блокът на контролните принадлежности със 7-инчов TFT екран на осведомителния екран, е разположен над линията на кормилото и е директно в полезрението на лидера, така че показанията могат да се наблюдават с минимални придвижвания на очите.

Дългото междуосие обезпечава водещо в класа пространство в региона на краката на всички пасажери и един метър отстояние между тазобедрените стави на пътниците на предните и задните седалки. Багажното пространство също е с величествен размер и използва преносимо дъно. При изправени задни седалки потенциалът му е 452 литра.

Динамични характерности

Новият bZ4X употребява предно предаване и електродвигател с оптималната мощ 150 кВт. В конски сили мощността му е 204 к.с., а въртящият миг от 265 Нм позволява постигане на време за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 8,4 секунди и оптималната скорост от 160 км/ч. Версията на модела с двойно предаване (повече детайлности ще намерите по-надолу) е с максимална мощност от 217,5 к.с. и оптимален въртящ момент 336 Нм. Максималната скорост при него е същата, а ускорението до 100 км/ч е намалено до 7,7 секунди. Всички посочени стойности във връзка с динамичните характеристики остават условни преди хомологацията на модела.

Системата за задвижване предлага и възможност за „ ръководство с един педал “ и нараснала степен на регенерация на енергията при прекъсване, което позволява на лидера да форсира и забавя единствено чрез педала на газта.

Автономен пробег и технология на акумулаторната батерия

Продължителността на самостоятелния пробег е от решаващо значение за клиентите на електромобили и експертите на Toyota са използвали съвсем 25-годишния опит на компанията в създаването на акумулаторни акумулатори с висок потенциал. Благодарение на него и на най-новите технологични решения се подсигурява, че bZ4X предлага освен успокоение по отношение на пробега с едно зареждане, но и убеденост, че тази дарба ще остане непроменена в продължение на дълги години. В сходство със заложените при създаването на акумулаторната батерия цели се чака нищожен спад в експлоатационните индикатори - към 10% за 10-годишен интервал на употреба или пробег от 240 000 километра (което от двете настъпи първо).

Литиево-йонната акумулаторна батерия с висока енергийна компактност и потенциал от 71,4 кВтч може да обезпечи пробег от повече от 450 км (в сходство с условията на WLTP) с едно цялостно зареждане. Тази стойност зависи от версията на осъществяване и има предварителен темперамент преди хомологацията.

Благодарение на високоефективната и енергоспестяваща система за отопление с термопомпа, надеждността и капацитетът на акумулаторната батерия се поддържа и при минусови температури, а намалението на самостоятелния пробег при такива неблагоприятни условия е доста умерено в сравнение с редица конкурентни модели. Също по този начин, интелигентният термомениджмънт дава опция за бърз процес на зареждане без да се нарушава безопасността или експлоатационния живот на акумулаторната батерия. 80% от заряда може да бъде възобновен в рамките на към 30 минути при използване на бързозарядна станция с мощ 150 кВт (CCS2). От четвъртото тримесечие на 2022 година ще се предлага и ново трифазно бордово зарядно устройство с мощ 11 кВт.

Основен фактор за обезпечаване на качеството и издръжливостта на акумулаторната батерия е многократния процес на следене и надзор на напрежението, тока и температурата на ниво обособена клетка. При разкриване на евентуално отклоняващо се от нормите покачване на температурата, контролната система се задейства автоматизирано. Взети са и всички превантивни ограничения за противодействие на деградацията на материалите в батерията, а в производствения развой се използват строги ограничения за попречване на навлизането на непознати тела в батерията. За първи път в модел на марката Toyota акумулаторната батерия употребява и система за водно изстудяване.

Система за задвижване на четирите колела

Toyota, взаимно със своите развойни партньори от Subaru, са проектирали новата, специално предопределена за BEV модели система за двойно предаване, която се основава на изключителните обичаи на двете компании в производството на AWD автомобили. Задвижването на четирите колела обезпечава в допълнение сцепление и сигурност при придвижване при неблагоприятни условия и дава на bZ4X истински, водещи в класа SUV характеристики и благоприятни условия за движение отвън пътя.

Версията със задвижване на четирите колела (AWD) на новия модел разполага с отделни електродвигатели с мощ 80 кВт на предния и задния мост. Може да бъде избран и някой от другите режими на шофиране XMODE в сходство с условията – разполагаем са специални настройки за сняг/кал, бездънен сняг и кал (скорост под 20 км/ч) и Grip Control за тежък офроуд (под 10 км/ч).

Електронно ръководство

Новият bZ4X ще бъде първият сериен модел на Toyota, който ще употребява напълно електронна система за ръководство, която ще носи името One Motion Grip и ще се предлага на пазарите в Европа на по-късен стадий. При нея механичната връзка сред кормилото и предните колела липсва, а ъгълът на отклонение на колелата се ръководи с изключителна точност по електронен път и в цялостно сходство с желанията и намеренията на лидера. Отстраняването на кормилната колона обезпечава повече място за краката и по този начин подобрява позицията на шофиране, както и свободата и лекотата при качване и слизане от автомобила. Традиционният волан е заменен с ръководство One Motion Grip, което прави насочването на автомобила много по-гладко и леко без нужда от кръстосване на ръцете. Пълното завиване от упор до упор изисква отклоняване от едва 150 градуса.

Поради неналичието на физическа връзка, нежеланите трептения и въздействия от съприкосновението на колелата с пътя са изолирани, само че лидерът продължава да получава скъпа противоположна връзка за контакта с пътната настилка. Усещането за ръководството се усъвършенства и благодарение на самостоятелния надзор на въртящия миг във кормилото, а характеристиките на кормилното управление могат да се трансформират и в зависимост от определения режим на шофиране.

Ново потомство Toyota Safety Sense

Собствениците на новия bZ4X ще се възползват и от преимуществата на третото поколение Toyota Safety Sense с нови и подобрени функции, които обезпечават още по-надеждна отбрана против по-широк спектър опасности от катастрофи на пътя. По този метод автомобилът се трансформира в още по-надежден сътрудник на лидера в осъществяването на крайната цел на обществото във връзка с мобилността – реализиране на „ нулеви смъртни случаи и травми в резултат на пътнотранспортни произшествия “.

Благодарение на разширението на ефективния диапазон на радарния датчик в милиметровия обсег и на подобряването на опциите на монокулярната видеокамера, работните характеристики на всички функционалност се подобрява значително. Добавени са и нови функционалности, които включват разширение на способностите на превантивната система за сигурност Pre-Collision за разпознаване на приближаващи и навлизащи в лентата превозни средства, за надзор на ускорението при придвижване с ниска скорост и за асистенция при спешно прекъсване.

Освен това, новият модел ще се предлага и с нова мултимедийна система с безжична софтуерна актуализация OTA (over-the-air).

Представяне на Toyota Beyond Zero

Новият bZ4X е първият модел в новата дъщерна марка bZ на Toyota - името, което означава "отвъд нулата ", отразява стремежа на компанията към лидерска позиция в опазването на околната среда от момента на поемането през 1997 година на пионерската роля в електрифицираната мобилност с първото потомство на Prius - първият в света сериен хибриден електромобил.

Представянето на bZ4X укрепва мултитехнологичния метод на Toyota в отговор на изменящите се потребителски изисквания във връзка с подвижността, предлагайки цялостна гама от електрифицирани транспортни средства в целия набор – HEV (хибридни електромобили), PHEV (plug-in хибридни електромобили), BEV (електромобили с батерии) и FCEV (електромобили с горивни клетки). Toyota се стреми към намаляване на CO2 емисиите с създаването на артикули, които са лесни за приложимост и привлекателни за потребителите, а внедряването на съвкупността от всички тези технологии ще спомогне за постигане на крайната цел за въглеродна неутралност.

Постигането на нулеви излъчвания е единствено част от упоритостта на Toyota и детайлът „ оттатък “ в bZ е сладкодумен знак в тази тенденция. Компанията поема ангажимент за предоставяне на все по-добра и ефективна мобилност за всички с предложение на продукти и услуги, които повишават удоволствието от шофирането, гарантират безопасността на всички участници в движението и спомагат за създаване на по-добри публични връзки навсякъде по света.

Новият bZ4X е ориентиран напълно към човека модерен автомобил, предопределен да помогне на потребителите да извървят по-леко пътя на смяната към BEV без да правят взаимни отстъпки или да изпитват неудобства. Той предлага типичните за изцяло електрическите транспортни средства разширени благоприятни условия по повод на дизайна, динамичните характерности и цялостното наслаждение от притежанието, надхвърляйки упованията на клиентите.

*Източник: www.toyota.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР