Първият документален филм за Апостола на свободата, наречен Прослава на

...
Първият документален филм за Апостола на свободата, наречен Прослава на
Коментари Харесай

Представят 20 документални филма за Левски

Първият документален филм за Апостола на свободата, наименуван " Прослава на Васил Левски " и най-новата лента " Лъвский: Европеец в Българско " ще бъдат показани през днешния ден и на следващия ден в Карлово. Първият е 30 минутен, основан е през 1931 години от оператора Христо Константинов и диктора С. Вутева. Автор на последния, сниман тази година, в чест на 180 години от рождението на Апостола, е режисьорът Искрен Красимиров.

Проявата е част от Прегледа на актуалните документални филми за Васил Левски, в който ще бъдат показани общо 20 творби. Тя е постетена на 80 години от основаването на музей " Васил Левски " в родния град на Апостола.

Публиката ще може да види общо 20 от най-хубавите творби, отдадени на Апостола, основани от 30-те години на предишния век до наши дни.

Сред тях е " Левски пред съда на портата и историята ", сниман по сюжет на един от най-задълбочените изледователи на живота и делото Апостола проф. Дойно Дойнов и известния режисьор на писмено кино Андрей Алтъпармаков. Лентатата е от 2007 година. Ще бъде показан е един филм от карловски създатели - " Левски - евангелие, път и величие " на журналиста от локалната телевизия Георги Шишманов, по сюжет на ръководителя на карловския спектакъл " Елена Снежина " Иван Стефанов.

Прожекциите ще са през днешния ден, 9 ноември и на следващия ден - 10 ноември. Те ще са в една от залите на Националния музей " Васил Левски ". Единствено филмът " Лъвский: Европеец в Българско " ще бъде показан в зала " Васил Караивнов " на общината, където ще е тържественото честване на 80-годишнината от основаването на музея.

Междувременно музейните експерти ще срещнат публиката с креативен колективи, работили по документалните филми.

Учениците от карловските учебни заведения " Васил Левски " и " Христо Проданов " ще могат да гледат тези филми в залите на образователните заведения.
тагове васил левски карлово документален филм
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР