Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще

...
Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще
Коментари Харесай

През септември – първи доклад на ЕК по новия механизъм за върховенство на закона в ЕС

Първият отчет по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде оповестен от Европейската комисия(ЕК) през септември, заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс пред комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент, заяви БНР.
Докладът за първи път ще обгръща всички страни членки и ще замести мониторинга върху обособени страни, какъвто беше казусът с България и Румъния.
Той ще е по въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и салда. 
" За да се управлява потреблението на средствата от еврофондовете и да се отбрани финансовият интерес на Европейски Съюз против корупция и измами, във всяка страна членка ни е нужна самостоятелна правосъдна система и ефикасни проверяващи институции ", акцентира Рейндерс и добави:
" Ако действието им е застрашено заради недостиг на върховенството на закона, Европейски Съюз ще има пълномощията да замрази, понижи или ограничи европейските фондове съразмерно. При подобен общ недостиг на господство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е неотложно да се работи бързо, с цел да се защитят финансовите ползи на Общността ".
Еврокомисарят сподели още, че би трябвало да бъде задействан развой на взимане на решения, който да може да се ползва дейно и уточни като подобен противоположното квалифицирано болшинство - предлагането се счита за утвърдено, в случай че квалифицирано болшинство не го отхвърли.
След публикуването на отчета през септември, ще има спор със Съвета и Европейския парламент, посочи Рейндерс.
Припомняме, че Европейската комисия заприказва за въвеждане на мониторинг на господство на закона, който ще се отнася за всички страни членки, през юли предходната година. Целта на новия механизъм е да помогне за ранно разкриване на зараждащи проблеми в региона на върховенството на закона, където и да се появят.
В рамките на така наречен цикъл за обзор на правилата на правовата страна един път годишно ще се разгласява отчет за върховенството на закона, който обгръща всички страни членки на Европейски Съюз.
Освен това ще се търси засилено съдействие с други организации като Съвета на Европа, които да оказват помощ за усилване на върховенството на закона. Предвиждат се и годишни съвещания с цивилен деятели и специалисти.
Този мониторинг няма самичък по себе си да докара до отпадане на наблюдението по Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния.
„ Европейската комисия ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия за правоприлагане, в случай че ограниченията за ранно разкриване и попречване не са ефикасни. Комисията ще предприеме стратегически метод към производствата за определяне на нарушаване, като завежда каузи пред Съда на Европейския съюз когато това е належащо ”, се споделяше в първото известие за основаването на механизма.
Европейска комисия прикани и за основаване на общ метод дружно с Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз при процедури по член 7 от Лисабонския контракт, които се водят против страни, харушили основополагащи правила на Европейски Съюз, измежду които е и върховенството на закона. Такива процедури се водят против Полша и Унгария и като последна мярка плануват лишаване на правото на глас в Европейски Съюз.
Идеята за общ мониторинг на върховенството на закона беше стартирана от определената за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя среща рецензии, тъй като съгласно съперниците си дава опция за по-мек метод към страните, които систематично нарушават върховенството на закона вместо за съсредоточен мониторинг и решителни наказания.
Вижте още:
Европейска комисия предлага нови принадлежности за налагане на върховенството на правото
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР