Първият дипломат на Ватикана архиепископ Пол Галахар е на посещение

...
Първият дипломат на Ватикана архиепископ Пол Галахар е на посещение
Коментари Харесай

Папата прати в Минск първия дипломат на Ватикана

Първият посланик на Ватикана архиепископ Пол Галахар е на посещаване в Беларус, с цел да изрази загрижеността на папа Франциск за страната и локалната католическа черква, се оповестява в изказване на Светия трон, представено от ДПА.

Архиепископът е да факто външен министър на Ватикана. Според беларуската организация БелТА визитата му ще продължи до вторник. Той към този момент се е срещнал с беларуския външен министър Владимир Макей.

Смята се, че Галахар е първият западен посланик, посетил Беларус след оспорваните президентски избори на 9 август, провокирали всеобщи митинги и репресии от страна на управляващите.

Беларуският президент Александър Лукашенко упрекна за обстановката в страна след изборите и католическия свещеник на Минск Тадеуш Кондрушевич, който не беше позволен назад в Беларус след посещаване в Полша през август.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че рецесията в Беларус може да бъде позволена единствено от самите беларуси по пътя на разговора, се споделя в изказване на представителя му Стефан Дюжарик, съобщи ТАСС.

Гутериш акцентира, че актуалната рецесия може да бъде позволена единствено от беларуския народ посредством широкообхватен, приобщаващ разговор, който би трябвало да стартира незабавно в полза на стабилизацията на обстановката ", се споделя в документа.

Генералният секретар показва мощно безпокойствие от потреблението на мощ против мирни протестиращи и задържане на хора, които са упражнявали законните си демократични права.

Гутериш е угрижен и от потреблението на техника за заплашване на гражданското общество, пресата и представителите на опозицията, добави Дюжарик.

Европейският съюз упорства за незабавен спор за Беларус във висшия орган на Организация на обединените нации за отбрана на човешките права идната седмица, изтъквайки утежняването на обстановката там, се акцентира в писмо на немския дипломат в международната организация, оповестено през вчерашния ден, съобщи Ройтерс.

Продължаващото утежняване на обстановката с човешките права по отношение на президентските избори през 2020 година, изисква от Съветът по правата на индивида незабавно да се занимае с този въпрос, уточни дипломат Михаел декор Унгерн-Щернберг в писмото си до основания в Женева Съвет.

Посланик Фон Унгерн-Щернберг, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, добави, че ще упорства за резолюция след дебата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР