Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел не успя да изтръгне

...
Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел не успя да изтръгне
Коментари Харесай

Вучич и Курти дойдоха в Брюксел, но не пожелаха да разговарят за Косово

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел не съумя да изтръгне бърза развръзка от свиканите от него незабавни договаряния в четвъртък сред водачите на Косово и Сърбия.

Александър Вучич и Албин Курти въпреки всичко дойдоха в Брюксел, само че отхвърлиха да беседват непосредствено, което проточи диалозите, почнали в ранния следобяд до вечерта, без забележим резултат.

Миналата седмица Борел, който посредничи сред Сърбия и Косово от името на Европейски Съюз, откакто Белград арестува трима косовски служители на реда в отговор на възбраната от Прищина на влизането на МПС със сръбски номера, което спря сръбския импорт в Косово.

След като цяла седмица не отговаряха на поканата, Вучич и Курти въпреки всичко потвърдиха срещата, откакто Европейски Съюз ги заплаши с последствия за евроинтеграцията на Сърбия и Косово, за които двамата ще бъдат персонално виновни.

 Кризисната среща за Косово е под въпрос Кризисната среща за Косово е под въпрос

Заради отхвърли на Вучич и Курти да влязат в една и съща стая, Борел приказва с двамата по настрана. След договарянията той заяви, че е изискал от Курти да отдръпна кметовете - етнически албанци, определени в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово, да отзове специфичните полицейски елементи, ситуирани край четирите общински здания, в които кметовете не са допускани да влязат и да извърши договорката от 2013 година за основаване на асоциация на косовските сръбски общини.

На Вучич е било препоръчано да освободи тримата косовски служители на реда и да изтегли протестиращите сръбски от постройките на оспорваните общински здания по едно и също време с отдръпването на косовската полиция.

Първият посланик на Европейски Съюз сподели, че е помолил Курти " да разгласи предварителни избори, допустимо най-скоро, във всичките четири общини при изискване за присъединяване на косовските сърби ".
" Тук е сърцевината на казуса, а също и сърцевината на решението - предварителни избори, допустимо най-скоро ", съобщи Борел след четиричасови договаряния

Курти сподели, че нови избори могат да бъдат извършени единствено в сходство със законите на Косово, което значи, че локалните сърби ще би трябвало да подпишат петиция, с цел да ги изискат.

" Всяко изискване от (ЕС и САЩ), което е в нарушаване на законите на Косово, не мога да извърша ", сподели той пред кореспонденти, добавяйки, че законови благоприятни условия за повтаряне ще се намерят, в случай че има политическа воля.

 Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел трябваше по настрана да се ръкува с косовския министър председател Курти и със сръбския президент Вучич, тъй като двамата отхвърлиха да се видят персонално
© EUCouncil

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел трябваше по настрана да се ръкува с косовския министър председател Курти и със сръбския президент Вучич, тъй като двамата отхвърлиха да се видят персонално
Курти прикани за незабавното освобождение на тримата служители на реда от сръбския арест и заяви че е показал на Борел доказателства, че те са се намирали на косовска територия, когато са били арестувани.

Сръбският президент Вучич, съгласно който задържането е било на сръбска земя, съобщи, че ще са нужни още диалози с европейско ходатайство, защото от персонална среща с Курти " няма смисъл ".

" Ще продължим да приказваме всеки ден, тъй като имаме вяра, че мирът и стабилността са от решаващо значение. Но... сърбите... не желаят да страдат от терора на Курти ", съобщи Вучич на потегляне.

Борел заяви, че сръбският президент му е показал отчет за хипотетични побоища на сърби, задържани по време и след митингите в Северно Косово

Насилието избухна в четири общини в Северно Косово в края на май, откакто етнически албански кметове поеха длъжността след локални избори, на които изборната интензивност беше единствено 3.5% поради. Над 30 бойци от задачата на КФОР пострадаха в конфликти с протестиращи и от 700 души от запаса.

Напрежението ескалира, откакто предходната седмица, заявявайки, че са пресекли границата сред двете страни, и ги упрекна в трафик на оръжие. Прищина твърди, че те са били задържани в Косово.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР