Първият ден от срещата на върха в ЕС завърши без

...
Първият ден от срещата на върха в ЕС завърши без
Коментари Харесай

Засега ЕС не започва преговори за членство със Северна Македония и Албания

Първият ден от срещата на върха в Европейски Съюз приключи без решение дали да бъде дадена дата за старт на договаряния със Северна Македония и Албания за влизане в Съюза, съобщи БГНЕС.
Въпросът за началото на договарянията беше един от основните въпроси във външнополитическия блок, в началото се планираше водачите да координират изказването, в случай че не с решение, то най-малко с пояснение за по-нататъшни стъпки.
" След резултатите от договарянията беше признато изказване за Турция, само че текстът на заключенията за разширение не беше контрактуван ", съобщи дипломатически източник.
" Утре ще продължим да го обсъждаме. Не съм сигурен, че това е допустимо, само че се надявам, че може да се реализира съглашение ", сподели финландският министър председател Анти Рине.
По-рано източник в една от националните делегации съобщи, че водачите на Европейски Съюз на срещата на върха в Брюксел не са съумели да убедят Франция, която се опълчи на започването на договаряния за присъединение към организацията с Албания и Северна Македония. Редица страни предложиха опцията да стартират договаряния на този стадий единствено със Северна Македония, отлагайки въпроса с Албания, само че той не откри поддръжката на болшинството.
Междувременно македонският министър председател Зоран Заев написа следното в персоналния си профил във Фейсбук, като го гарнира с видео: " Никой не може да ни попречи да продължим по пътя, по който вървим - напредък на приходите, пътят към битка с корупцията, битката с бедността и замърсяването, пътят към обществената отбрана на уязвимите, пътят към построяването на институции, които да поддържат всеки жител. Уважаеми жители, ние ставаме член на НАТО, което беше нашата стратегическа цел от независимостта. Ясно е, че Балканите са се трансформирали и са станали източник на непоклатимост. Европейски Съюз знае това добре и би трябвало да одобри, че Балканите също са европейски. Оставаме ангажирани и работим интензивно, с цел да потвърдим къде сме ".

Албания и Северна Македония имат статут на претенденти за Европейски Съюз. Преди това Европейската комисия предложи започване на договаряния с тях. Но през 2018 година, а по-късно и през юни 2019 година, Министерският съвет на Европейски Съюз отсрочи приемането на окончателното решение. През юни страните от Европейски Съюз се съгласиха да вземат решение за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания " не по-късно от октомври 2019 година ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР