Първият ден от разговорите за парите, нужни за новия закон

...
Първият ден от разговорите за парите, нужни за новия закон
Коментари Харесай

Разговорите за парите, нужни за новия закон за личната помощ, засега са без резултат

Първият ден от диалозите за парите, нужни за новия закон за персоналната помощ, завърши без резултат.

Липсата на съответни данни за потребностите на хората с увреждания не разреши на протестиращите майки, омбудсмана и министъра на труда и обществената политика да се спогодят за финансовата рамка на плана.

В общественото министерство никой не знае какви потребности имат обособените хора с увреждания в страната, стана ясно след срещата през днешния ден. По този метод не може да се пресметна какъв брой пари би трябвало да задели бюджетът, с цел да заплаща за непозната помощ. Според националния омбудсман Мая Манолова сега се работи с приблизителни цифри и се взимат оптимални стойности.
Майките на деца с увреждания не престават с митингите Без резултат завърши днешната им среща с омбудсмана и обществения министър
Протестните палатки няма да се събират до приемането на закона, безапелационни са майките. В понеделник може да стартира неопределен митинг и в Русе.

Росица Стефанова от Русе е майка на четири деца. 8-годишният Борис има психическо разстройство и лекарите ѝ споделили, че в никакъв случай няма да проговори. „ Последните 4 години общо взето е вървене по тъгите. Поне два пъти в седмицата се работят с него психолог и логопед и в допълнение всеки божи ден си го повеждам в профилиран център за деца с увреждания”, описа Росица.

За нея в новия закон е най-важно, че ще се прави самостоятелна оценка на хората с увреждания.

„ Повечето хора имат потребност най-много от схващане, от поддръжка, освен от хората по улицата, а най-много от държавниците, които си мислят, че знаят всичко”, акцентира майката.

Оценката се прави по телефона, споделя Вера Иванова, която има наследник на 23 години и през днешния ден взе участие в диалозите в общественото министерство. „ Искам този обществен служащ да пристигна да види синът ми по какъв начин наподобява и дали е жив”, безапелационна е тя.
Обрат: Бойко Борисов връща Бисер Петков като обществен министър Оставям го да работи, да забележим дали палатковите лагери ще останат, сподели министър председателят
Според данните сега 77 хиляди души имат потребност от непозната помощ. „ Идеята е персоналната помощ да се дава съгласно съответните потребности. А не да считаме на всички едно и също, както е сега, и в този момент дават по 90 лева на всеки, без значение дали е в будна кома, или просто има усложнения в напредването, работи и може да се устоя сам”, сподели националният омбудсман Мая Манолова.

В общественото министерство продължава работа и по новия закон за хората с увреждания, само че диалозите са сложни.

„ Няма декларирана позиция по това, че законът би трябвало да създаде условия за обществено включване, а не за месечна добавка за интеграция в размер на 11 лева за транспорт”, разяснява Капка Панайотова от „ Център за самостоятелен живот”.

Подкрепа за обществено включване, а не обществени помощи – по този начин би трябвало да се промени системата, считат хората с увреждания.
Протестът на родители на деца с увреждания се разраства След София и Добрич недоволни от обществената политика се събират в Бургас и Варна
Срещите в общественото министерство не престават и идващите дни. Очаква се до понеделник да са събрани данните, с цел да може да се създадат калкулации какъв брой средства ще са нужни за непозната помощ за хората с увреждания по новия закон.

Проблемите на хората с увреждания и нужните промени за решаването им са и тематика в bTV Репортерите тази неделя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР