Първият ден от болничния ще се плаща при определени случаи.

...
Първият ден от болничния ще се плаща при определени случаи.
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Болничният ще се плаща изцяло при гледане на болно дете и при трудова злополука

 Първият ден от болничния ще се заплаща при избрани случаи. Това конкретизиране направи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред Нова тв. Например, за гледане на болно дете майката няма да бъде ощетена. Майката ще си получи цялостното обезщетение. Изключението ще важи и при трудова акцидент, стана ясно от думите на Менда Стоянова.

Вчера на съвещание на Коалиционния съвет на управляващите ГЕРБ и " Обединени патриоти " се схванаха да не се заплаща на служащите първият ден от болничния. Такава била практиката в редица европейски страни.

До момента първите три дни от болничния се поемаха от работодателя, а идващите - от Национален осигурителен институт. На не една от отминалите тристранки от бизнеса упорстваха да се върне остарялото състояние, отпреди рецесията, когато бизнесът изплащаше единствено първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система.

" През последните години се следи фрапантно нарастване на броя на употребените болнични от заетите на пазара на труда ", сподели пък ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред Българска национална телевизия. Тя изясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нарастнали от 313 милиона лв. до 632 милиона лв.. Това затруднява както държавното публично обезпечаване, по този начин и работодателите.

Според нея от обединението оферират една стъпка напред към това да се намерения по какъв начин може да се ограничи непозволеното прилагане на болнични.

 Тя също посочи, че това няма да важи за дребните деца, за родителите, които употребяват болничен за гледане на болно дете и за потърпевшите при трудова акцидент. За признатите в болница по клинични пътеки механизмите са разнообразни.

Трябва да се търсят източници за нарастването на минималната пенсия на 250 лв.. Около 80 милиона ще са нужни за този растеж на пенсиите. Бюджетът на държавното публично обезпечаване е квалифициран дълго. Процедурата допуска уравновесен бюджет и би трябвало освен това решение през вчерашния ден да се търсят източници на средства, от които да се набират тези 80 милиона лв., разясни Дариткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР