Първият ден от болничния остава платен от работодателя. Това съобщи

...
Първият ден от болничния остава платен от работодателя. Това съобщи
Коментари Харесай

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Първият ден от болничния остава заплатен от работодателя. Това заяви министър председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на Автомагистрала " Хемус ". Той бе безапелационен, че предлагането болничният да не се заплаща нито от страната, нито от бизнеса няма да бъде импортирано за разглеждане в Народното събрание.

" Абсолютно са прави хората и аз по тази причина не се съгласих. Затова няма да го входирам ", съобщи министър председателят.

" Да накажем същински болен да си заплати първия ден поради тарикатите. Хайде като сме нация, като толкоз желаеме, демокрацията е хубаво нещо, само че всички ние би трябвало да се борим за нея, да я подпомогнем ", разяснява той.

Борисов бе безапелационен, че няма да толерира тарикатите и изрази предпочитание да види нетърпимостта в хората във връзка с злоупотребите с болничните.

Той уточни, че в НСТС ще се разиска казусът с болничните, ТЕЛК-овете и подправените инвалидни пенсии. " Всички се радваме, че промишлеността, стопанската система и Брутният вътрешен продукт нарастват. Само че рамките на работещите хора имат предел. Не може да оставим 2 милиона да работят оптимално, а останалите около тях да се измъкват ", безапелационен бе министър-председателят.

Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари, акцентира той.

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ " Подкрепа " показаха подготвеност да изоставен НСТС и да провеждат всеобщ народен работен митинг. Учителите също заплашиха с народен митинг и затваряне на учебни заведения, в случай че дебатът не бъде спрян. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР