Първият ден от болничния да не се плаща у нас

...
Първият ден от болничния да не се плаща у нас
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Обвиняваме гражданите си, че са лъжци. В бюджета няма реформи

Първият ден от болничния да не се заплаща у нас е индикативен до каква степен сме стигнали след 30 година преход. Вместо да приказваме за една пазарна, корпоративна просвета и организационна преданост, ние започнахме да упрекваме нашите жители, че са лъжци.
Това съобщи пред бТВ икономистът проф. Димитър Иванов.

Според него има редица дупки в държавните финанси и успеваемостта на министерствата. Освен това счита, че в Бюджет 2020 година липсват промени.

Вдигането на заплатите е дребна стъпка напред, само че в действителност не взема решение огромните проблеми и не може да замаскира общественото неравноправие през последните десетилетие, добави още проф. Иванов.

Корпоративна просвета и организационна преданост, както международната динамичност и конкуренция не разрешават един чиновник да не отиде на работа. В България за какво стоят по този начин нещата – още сме на правилото, че някой лъже, че работи, а другия го лъже че му заплаща.

Бюджетарната виртуозност на министъра стигна до подобен връх, че за 15 милиона лв. упреква жителите, че са лъжци. А за какво не приказва за дупките в бюджета. Никой не обръща внимание на това, че години наред, генерации българи бяха лъгани - след приватизационни стратегии, работническо – мениджърска приватизация, за 10 милиарда активи бяха приватизирани непочтено. Сега има дупки в държавните финанси, в ефекативността на министерството. А ние за 15 милиона лв. слагаме въпрос.

Другия подтекст на този бюджет е тематиката за пенсиите. Той е необикновен бюджет, тъй като е в края на един 30 годишен интервал. Трябваше да отговори на въжделенията на българите накъде върви България, с какви промени. 0 промени има н този бюджет.

Второ – той трябваше да приготви България за тази стихия, която се задава по международните пазари и в Европа, за рецесията, която може би ще се случи към 2020 година

Може ли в една България, с остаряло съоръжение, финансовите разноски да понижават с 4 -5 пункта. Това са средствата за ново съоръжение и рационализация.

Реформи в този бюджет, който трябваше да сътвори аварийни, избавителни буфери за българската стопанска система, в случай че се стигне да така наречен потрес на потреблението, трябваше да има доста по- огромни капиталови стратегии.

Вдигането на заплатите е добре, само че то не може да маскира 30 годишното, голямо икономическо и обществено неравноправие, не може да маскира страхотното доходно поляризиране в България, което не съществува в други страни, което докара до съмнение към държавни и обществени институции. Доведе до обществен яд в страната. Да, това са реверанси, това са дарове, това са дребни стъпки напред в възстановяване на обществения стандарт на хората, само че това не взема решение въпроса. Виждаме, че и демографския проблем продължава да се утежнява.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР