Първият ден на националното онлайн преброяване започна с фалстарт. Още

...
Първият ден на националното онлайн преброяване започна с фалстарт. Още
Коментари Харесай

Хакерските атаки срещу онлайн преброяването от Швеция и Китай

Първият ден на националното онлайн броене стартира с провал. Още с стартирането на електронната система за броене беше изработен и първият опит за

На 7 септември към 19:30 ч. още веднъж е имало офанзива, сподели пред bTV зам.-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева:
 На 7 септември стартира преброяването: Какво ще ни питат На 7 септември стартира преброяването: Какво ще ни питат
На 7 септември стартира националното броене в България, което се прави на всеки 10 години. В първия стадий семействата ще могат да...

„ Това към този момент е случай, докладвано е в Държавна организация електронно ръководство и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата офанзива е да се задръсти трафика, който беше седем пъти по-силен, в сравнение с утринната офанзива “, изясни Янчева.

Сутринта офанзивата е била от Швеция, а втората – от Китай.

Диан Янчева подсигурява, че няма проблем със отбраната на данните на жителите.

Относно първата офанзива сутринта зам.-председателят на Национален статистически институт още веднъж изясни, че тя е блокирана още на първото равнище на отбрана.

„ Беше стеснен потенциалът на самата връзка към системата, тъй че да можем да реагираме сполучливо, в случай че още веднъж се появи. В течение на деня имаше огромно скупчване на искащи да се преброят, само че заради тези ограничавания трябваше да изчакват дълго време “, изясни Диана Янчева.
 Национален статистически институт търси преброители за септември Национален статистически институт търси преброители за септември
За преброяването през септември Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, като единствено за о...

Имало е проблеми и със свързаността с другите бази данни с останалите институции, с които Национален статистически институт работи и обменя информация във връзка с идентификацията на жителите, които желаят да се преброят.

Любомир Тулев, специалист по осведомителна сигурност съобщи пред Българска национална телевизия: " Не мисля, че системата за онлайн броене е била хакната или компрометирана. Тази картинка, която през вчерашния ден се разпространяваше в обществените мрежи или конгреси - със известието за неточност, значи, че не може да се стигне по верен път до сървъра, с цел да се пресъздава наличието на уеб страницата. "

Може да има опит за така наречен офанзива - отвод от услуга и тогава админите от Национален осигурителен институт да са решили да прекарат техния сървър зад клауд флеър, тъй че сега можем да кажем доста изрично, че няма по какъв начин да се получи втора такава офанзива на този уеб сървър.

Аз съм надълбоко уверен, че сигурността на този уеб сървър е предпазена, най-вероятно не са очаквали подобен напор от искащи да се записват и просто уеб сървърът не може да обработи всички поръчки, изясни Тулев.

Той е безапелационен, че няма компрометирана информация и жителите могат да са сигурни за персоналните си данни. Това е сървър - всичко е допустимо, само че тъкмо подобен вид офанзива - недостижимост, не може повторно да се случи, акцентира Тулев.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР