Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници.

...
Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници.
Коментари Харесай

На първи октомври отбелязваме няколко световни празника

Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници .

Това е Световният ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите.

Освен това е Световен ден за битка с хепатита , както и първи ден на Световния месец за битка с рака на гърдата .

Първи октомври е и ден на почитателите на културата на хранене, изключваща скотски артикули от менюто, както и Световен ден на кафето .

Световният ден на вегетарианците е основан през 1977 година с решение на международния конгрес на вегетарианците във Англия по самодейност на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 годин а по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година във връзка 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е разгласен за празник и на българските артисти и други музиканти.
 музика саксофон pixabay.com-->
И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето . Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе, приблизително на една лице, през 2001 година е било 0.9 кг, до момента в който през 2016 година то е повишено на 1.7 кг. Средната цена за кг кафе през 2001 година е била 9.39 лева, а 15 години по-късно тя е 15.69 лева Купеното количество кафе, приблизително на домакинство, през 2001 година е било 2.3 кг, а през 2016 година българите купува с съвсем кг повече – 3.9 кг. Основните сътрудници на България във връзка с вноса на сурово кафе са Гърция, Кипър и Виетнам. Що се отнася до печеното кафе, най-вече внасяме от Италия, Панама и Германия.
 турско кафе pixabay.com
Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Националният застрахователен институт по традиция ще означи датата с Ден на отворени порти. Във вторник, 1 октомври, в териториалните поделения на Национален осигурителен институт в цялата страна ще бъда сложени дежурни екипи от специалисти, които ще дават съвещания по пенсионни въпроси. В рамките на проявата чиновниците ще дават отговор на запитвания от страна на жителите и ще ги поучават по отношение на техните пенсионноосигурителни права.

На 1 октомври се празнува и Световният ден на архитектурата.
 Дева Мария pixabay.com
И не на последно място всяка година на 1 октомври се празнува закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци означават храмовия празник на параклиса " Покров Богородичен ". По бит хората на селото се изкачват до върха Острич, над Тетевен, където на мястото на остарелия кръст със средства на донори от 2005 година се издига параклисът. Рано сутринта се отслужва Света литургия, на която с изключение на жителите на село Бабинци, всяка година идват и посетители от Тетевен и покрайнините. По-късно всички се събират на софра, да опитат обичайното за празника и района меню – курбан, фасул и мляко с ориз. В множеството славянски езици думата " покров " значи по едно и също време " було " и " отбрана ". Празникът зародил през X век, с цел да се уважи явяването на Божията Майка в Константинопол. Това неизмеримо предсказание е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се празнува единствено в славянските страни - евентуално тъй като св. Андрей бил славянин по генезис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР