Първият ден на февруари се отбелязва като Ден на признателност

...
Първият ден на февруари се отбелязва като Ден на признателност
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими

Първият ден на февруари се отбелязва като Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Ето какво написа одеве Бойко Борисов в персоналния си профил във фейсбук: 

Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на незаконния Народен съд. Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Радостен съм, че в този момент българите живеят в съгласие и взаимно почитание, само че това не значи, че не би трябвало да помним сходни режими в човешката история и поуките от тях. Ето за какво с помощта на напъните на държавното управление в новите стратегии за десетокласниците към този момент влиза проучване на комунизма в България. Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, само че още по-важно е в никакъв случай повече да не ги позволяваме и остро да осъждаме всяко посягане върху достолепието на индивида. Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!



 

Датата беше одобрена през 2011 година по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Избрана е по тази причина, тъй като на 1 февруари 1945 година по този начин нареченият Народен съд осъжда на гибел трима регенти, двадесет и двама министри, шестдесет и седем депутати, четиридесет генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

1 февруари 1945 година влиза в историята на България с най-масовото изговаряне на смъртни присъди над политици – над 150! На тази дата са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на така наречен Народен съд, проведен от държавното управление на Отечествения фронт по разпореждане на Георги Димитров от Москва. С присъдите през 1945 година на гибел без право на обжалване са наказани княз Кирил Преславски (брат на починалия цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-тото Народно заседание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Присъдите на „ националния съд ” против политическия и боен хайлайф на България от февруари 1945 година са авансово избрани в проценти по инструкции от Москва. В навечерието на съвещанието на Първи правосъден състав Вълко Червенков, член на управлението на Българска работническа партия (к), рапортува на Георги Димитров, който по това време е народен представител в руския парламент и се намира в Съюз на съветските социалистически републики, с депеша, писана на съветски език: „ Присъдата ще бъде изпълнена в четвъртък, 1 февруари. От състава на депутатите предлагаме да се осъдят на гибел до седемдесет %. ”

Според отчет на Държавна сигурност, за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

През 1996 година Върховният съд анулира присъдите на Първи и Втори правосъден състав, като се стимулира с редица процесуални нарушавания.

 

tvn.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР