Първият ден на болничния няма да се плаща от 1

...
Първият ден на болничния няма да се плаща от 1
Коментари Харесай

Първият ден от болничния няма да се плаща

Първият ден на болничния няма да се заплаща от 1 януари 2020 година и остава за сметка на служащия. Решението бе взето на съдружен съвет на ръководещите в наличието на премиера Бойко Борисов, само че не е ясно от кого е пристигнало предлагането. Мярката се изяснява с опит за прекъсване на подправените болнични. По-късно синдикатите реагираха с гневни мнения и оповестиха, че желаят незабавна среща с премиера. Бизнесът изрази удовлетворение от решението.

Мнозинството разгласи още, че минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 250 лв. от 1 юли. Красимир Каракачанов разгласи, че нарастването ще засегне към 800 000 души.

От януари страната ще поеме таксите за детски градини за деца от ниските пластове на обществото и маргиналните групи, които са на възраст от 4, 5 или 6 години.

Сега първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на компенсацията е 70% от осигурителния приход. Вчера стана ясно, че въпреки всичко вторият и третият ден ще продължат да се изплащат както до момента. Вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че мярката цели да спре подправените болнични, които се издават за удължение на почивни дни.

КНСБ и КТ " Подкрепа " ще разгласят общи синдикални дейности против решението на ръководещите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе безапелационен, че няма да го позволен. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази удовлетворение от оповестеното решение за първия ден болничен. Бизнесът от дълго време упорства даже първите три дни от болничния да не се заплащат с аргумента, че това ще спре злоупотребите с подправени болнични.

Мнозинството разгласи през вчерашния ден, че минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 250 лева от 1 юли. Увеличението ще засегне към 800 000 души.

Третото решение на обединението визира децата от " ниските пластове на обществото и маргиналните групи ", които към този момент ще посещават детска градина от втора група нагоре без родителите им да заплащат такси. Предстои да бъде избран подоходен аршин, по който да се взема решение децата от кои фамилии ще бъдат освободени от такси.

При приемането на бюджета за 2020 година ще бъде основан фонд, с който ще се финансира строителството на детски градини и учебни заведения. В него ще има 70 млн. лева

КНСБ инициира съвещания с парламентарните партии, на които показва пакет от обществени оферти сред двете четения на проектобюджетите на НЗОК, ДОО и на страната. Единственото, което от ГЕРБ са дали обещание, е след приемането на бюджета да се образува работна група, която да разиска предложенията и те вероятно да залегнат във финансовата рамка за 2021 година, стана ясно от думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Пламен Димитров от КНСБ изрази удовлетворение, че има близо половин милион лв. повече за разноски и над милиард за здравни заплащания. Още 7 млн. лева обаче трябват за заплати в опазването на здравето. КНСБ упорства за още 15 млн. лева за земеделието, повече пари за младите учени, 20% растеж на заплатите в обществената сфера, на минималната и оптималната пенсия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР