Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, Мариян Горбан,

...
Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, Мариян Горбан,
Коментари Харесай

Първият човек с белодробна трансплантация у нас: Търсех начин да се отърва от живота, но се случи чудо!

 Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, Мариян Горбан, описа пред Нова телевизия за животоспасяващата интервенция от болничната си стая, ден преди да бъде изписан.

" Така стана, че станах първият човек в България, на който вършат трансплантация на белия дроб. Имам шанс, че съм първи и че мина сполучливо. Трябваше да направя трансплантация, тъй като умирах ", показа Горбан.

" Бях нечовек, аз търсех метод да се отърва от този живот, не на смешка. Толкова съм признателен на екипа и на дамата, от която получих дроб. Благодарен съм, тъй като хората дават живот на други хора. Хората би трябвало да помислят, че след личната си гибел могат да допринесат за живота на други хора ", посочи той.

" Изключително признателен съм на целия екип на болница " Лозенец " и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен в този момент животът стартира изначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори късмет ". Това сподели Мариян по време на изписването си на 9 декември, на което участваха всички лекари, взели присъединяване в белодробната трансплантация и лекуването му.

Първата белодробна трансплантация в България бе осъществена от екип на Университетска болница " Лозенец ", управителен от доктор Игор Тодораке (Igor Tudorache) от университетската болница в Хановер и проф. доктор Любомир Спасов, заяви здравното министерство. Трансплантацията продължи към 6 часа, прибавиха в известие от болничното заведение.

Трансплантацията стартира към 22.30 часа на 26 октомври 2019 година и завърши към 4.30 часа на 27 октомври. Реципиент е 70-годишен мъж с последна степен на белодробна непълнота заради белодробна фиброза.

Извършването на първата белодробна трансплантация изпревари публично оповестените проекти на министерството, съгласно които такава беше планувана през 2020-2021 година след образование на български екипи в Австрия.

Чакащите за белодробна трансплантация в България са 18 и до момента единственият им късмет бе тя да се извърши в чужбина, защото в България не се прави. За близо две години трансплантациите на българи бяха спрени в единствената европейска клиника, която ги приемаше - тази в Австрия - заради неуредени връзки с българските управляващи. Докато приемът на българи бе спрян, няколко пациенти починаха.

През септември т.г. чакащи за белодробна трансплантация и техните близки упрекнаха здравния министър Кирил Ананиев, че не може да се оправи с казуса с трансплантациите у нас. Асоциация " Пулмонална хипертония " разгласи тогава, че стартира митинг под мотото " Здравни емигранти ".

От Асоциацията упрекнаха Ананиев и здравното министерство в непросветеност и индиферентност по отношение на здравословното положение и потребностите на чакащите опция за трансплантация български жители. Според тях, в страната ни няма съответни политики, база и експерти, което принуждава болните да търсят лекуване отвън страната, да се трансфорат в здравни емигранти и ги лишава от правото им на живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР