Първият бежански център от затворен тип вече е готов, но

...
Първият бежански център от затворен тип вече е готов, но
Коментари Харесай

Първият бежански център от затворен тип вече е готов, чака обзавеждане

Първият бежански център от затворен вид към този момент е подготвен, само че ще проработи едвам откакто бъде обзаведен, заяви Би Ти Ви. Превръщането на директния център в Пъстрогор в затвор струваше близо 2 милиона лв., обезпечени от Европа.

Скъпи поправки стартират и в бежанския лагер в Харманли. В същото време, центровете на Държавната организация за бежанци са съвсем празни.

В затворения център в Пъстрогор ще бъдат настанявани единствено направилите нарушаване на вътрешния ред.

Транзитният център, за който Европа към този момент повторно харчи пари, откакто един път го построи, към този момент е празен.
С новите мебели, ще влязат и бежанците. Капацитетът на центъра е дребен, както и миграционния напън. Едва 300 чужденци на месец в този момент задържа Министерство на вътрешните работи по границата или навътре в страната.

Въпреки, че няма бежанци страната ремонтира стремително. В ход са процедури по градеж на пречиствателна станция, детска площадка, а един от корпусите ще бъде от затворен вид. Строителството надали ще попречи на хората вътре, тъй като 75% от потенциала на лагера е празен, напомня малкия екран. Почти всеки втори чужденец не дочаква статута си там.

Още предходната година се заприказва, че Министерство на вътрешните работи обмисля да трансформира един от лагерите на ДАБ в затворен вид. Ведомството, ръководено тогава от Румяна Бъчварова разгласи, че с цел да проработи съглашението за реадмисия с Турция, чужденците би трябвало да бъдат краткотрайно настанявани в лагери от затворен вид. Места от затворени вид бяха единствено центровете на дирекция " Миграция " в министерството, където обитават мигранти с отвод за издаване на бежански статут и на които следва експулсирането им от България. Бежанските центрове на ДАБ по принцип са от отворен вид.

По данни на Министерство на вътрешните работи, от началото на годината над 4 000 чужденци са избягали от бежанските центрове.
От тях 1 300 са арестувани навътре в страната или в опит да я изоставен незаконно. В същото време статистиката регистрира над 80% по-нисък миграционен напън по държавната ни граница по отношение на предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР