Първият български фрийрайд отбор в ските и сноуборда вече е

...
Първият български фрийрайд отбор в ските и сноуборда вече е
Коментари Харесай

Първият български фрийрайд отбор потегля с амбиция за място в световния шампионат

Първият български фрийрайд тим в ските и сноуборда към този момент е реалност. В дебютния си сезон отборът ще взе участие в квалификациите за международния фрийрайд шампионат (FWT) и ще се надява да завоюва място на най-голямата интернационална сцена в дисциплината.

В състава влизат Валери Пелтеков (ски мъже), Елена Митренгова (ски жени), Симеон Павлов (ски юноши), Борис Първанов (сноуборд мъже) и Божана Чалъкова (сноуборд жени). Създаването на тима е напълно по концепция на петимата.

" В България няма организация или федерация, която да поддържа основаването на тимове. Реално ние ще избираме състава, само че никой от нас няма желанието да остава в тима, в случай че няма напредък. Ние сме изцяло отворени да приказваме с всеки, който счита, че има качествата и има опцията да отдели цяла зима ", сподели Пелтеков на конференция при представянето на тима.

 Първият български фрийрайд тим потегля с упоритост за място в международния шампионат
© Валери Пелтеков

Целта пред пред тима е да разпространява фрийрайда в България, като разсъни интереса на по-широка публика. Петимата състезатели се надяват, че основаването на отбора ще подейства като основа за развиването на млади гении в спорта.

" Идеята, с която сътворяваме тима, не е за една година или ние петимата да отидем на надпревари. Искаме това нещо да просъществува и да стане платформа за българските скиори и сноубордисти, които имат гения и желанието. Ние сме минали през това и знаем какъв брой е мъчно. Дори и да имаш гения, физическите и психическите качества, опцията да ги покажеш и да стигнеш до самите надпревари е доста мъчно ", съобщи Пелтеков.

Основни компликации

Пелтеков сподели, че главните компликации при основаването на отбора са били свързани с липса на финансиране, преди да получат поддръжка от спонсори. " Бюджетът, с който разполагаме общо петимата, е еднакъв на бюджета за един професионален спортист на международно равнище, който се бори да влезе във фрийрайд тура. Свързано е с доста пътувания, а самите такси и разноски се натрупват. "

 Първият български фрийрайд тим потегля с упоритост за място в международния шампионат
© Валери Петков

Петимата бяха безапелационни, че съществена спънка пред фрийрайд придвижването в България, са неприятните условия за подготовка. В момента всички представители в тима, като се изключи Павлов, живеят наоколо до Инсбрук, Австрия, където и упражняват.

Чалъкова съобщи, че са се отказали да водят подготовка в Банско поради високите цени в зимния курорт. " В Банско нямаме късмет да прогресираме, тъй като там нещата с години наред стават все по-зле. Харесваме планината, само че избягахме от мястото. Не сме последователи на курорта и на изискванията, които оферират. "

Цел: Световният фрийрайд шампионат

Световният фрийрайд тур (FWT) съставлява цялост от надпревари със ски и сноуборд с сан от една до четири звезди. Състезателите имат право единствено на едно втурване, като са оценени от жури по пет критерия.

Българските представители са си сложили за цел да вземат участие в най-малко четири надпревари през сезона в квалификациите за FWT. Надпреварите ще се проведат в Швейцария, Австрия, Франция и Андора.

За да получи право един играч да взе участие в идващия сезон на FWT, той би трябвало да бъде в челната тройка в своята дисциплинираност. Досега нито един представител от Източна Европа не е успявал да го направи. В надпреварите през сезона взимат присъединяване общо към 2000 спортисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР