Първият български еко дизайнер предлага висша мода за стилни дами

...
Първият български еко дизайнер предлага висша мода за стилни дами
Коментари Харесай

С еко дрехи български дизайнер покорява Лондон и Париж

Първият български еко дизайнер предлага висша мода за стилни дами в чужбина. Евгени Петков излага моделите си в Лондонското сити и два пъти годишно взе участие в шоурум по време на седмицата на модата в Париж.

30-годишният Евгени е от Ботевград, само че от години живее в Лондон. Запленен е от модата още от дете. Само на 20 години се утвърждава в България като първия дизайнер, работещ с еко материали. Заради финансовото си положение е заставен да рециклира остарели облекла и да твори нови.
 Модел от новата сбирка на Евгени. Снимки: Ивомир Пешев, модел – Милица от „ Ивет модерно “  Модел от новата сбирка на Евгени. Снимки: Ивомир Пешев, модел – Милица от „ Ивет модерно “  Модел от новата сбирка на Евгени. Снимки: Ивомир Пешев, модел – Милица от „ Ивет модерно “
„ Изчислявах разхода на плат извънредно тъкмо и по този начин се зароди концепцията за еко модата, даже без да знам, че съществува сходно нещо “, споделя Евгени, прочут като Eugenio.

През годините опитва в разнообразни области – спортни дрехи, вечерни, ежедневни, долни дрехи, мъжка мода. Днес облеклата му са ориентирани към висшата мода.

„ Правя облекла за уверени дами, които желаят да бъдат видяни, само че без да се натрапват “, споделя Евгени.

Споделя пред „ Труд “, че е придобил известност в чужбина с модели с български национални претекстове.

Често взима присъединяване в надпревари и ревюта, финалист е на състезанието за фешън дизайнери Mittelmoda The fashion award в Италия, където демонстрира екологичната си сбирка за мъже. Едно от обичаните му ревюта EcoChic в Женева в поддръжка на Организацията на обединените народи, там е единствен български представител. Моделът на Евгени е разгласен за най-хубав Haute Couture тоалет.

Споделя, че пътуванията го въодушевяват с хрумвания. „ Както и архитектурата и архитекти като Заха Хадид и Жан Новел. Понякога единствено един хубав плат може да е причина за основаване на цяла сбирка. Модата за мен е повече бизнес, в сравнение с изкуство. Моделите ми са цялост от инспирации, страсти, маркетинг и бизнес изследване. Аз като дизайнер съм друг с етичната си процедура и мисълта за природата, освен за клиента “, изяснява нашенецът.

По време на професионалния му път се сблъсква и с компликации. Най-тежко му е когато следва в университета в Лондон и му се е налагало да избира сред това да си купи храна или образователни материали.

Евгени споделя, че в никакъв случай не се е чувствал комфортно в България и затова избира чужбина.

„ У нас има доста млади гении, които за жалост нямат огромно поле за изява и пазарът е доста стеснен. Смятам, че в родината ми няма мода по този начин, както я разбирам аз – не се основават трендове, няма народен съвет, който да работи съответно и да подкрепя гениите “.
Дизайнерът е имал удоволствието да прави облекла за Силвия и Теди Кацарови, Рут Колева, Мария Илиева. В Лондон е облякъл телевизионната звезда Зоуи Хардман.

Бъдещите проекти на Евгени са да развие нов бранд: „ Също по този начин ми предстоят значими планове във връзка с работата ми за компаниите, за които върша дизайн в Лондон. Както загатнах фокусът ми е повече в бизнес частта в сравнение с в изкуството “.

Интересуваме се какво счита за тазгодишните зрелостници, а Евгени споделя, че всред тях няма нещо ново.

„ Момичетата залагат на дантела и доста камъни, а момчетата на типичен черен или мрачно наследник костюм. Аз персонално не виждам кой знае каква смяна през последните 10 години “.

Тенденции за лято 2018 година: Много искра и бистрота

„ Това лято навлизат пастелните тонове, карето, възприемащо се хем за повърхностно, само че носещо и жанр. Монохромът още веднъж ще е на гребена на вълната т.е. композиция от едноцветни облекла. Ще навлезе и мода с много лъскави и транспарантни детайли при облеклата “, споделя Евгени.
За зимата на 2018 година ще са шлагер също каретата, както и туид – вълнена материя, подобаваща за всеки сезон. Блестящите повърхности по плата също ще участват в облеклата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР