Първите туристи в Пирин над Банско вече са факт след

...
Първите туристи в Пирин над Банско вече са факт след
Коментари Харесай

Първите туристи поеха из Пирин отново след 45 дни

Първите туристи в Пирин над Банско към този момент са факт след затварянето на града и планината поради епидемията с корона вируса. Заради предстоящото неприятно време малко на брой поеха през днешния ден сутринта към м. “Шилигарника ” и хижите “Бъндерица ” и “Вихрен ”, които са затворени и не одобряват туристи, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Към хижите се насочат туристи най-вече по двойки, колоездачи катерят по пътя към “Бъндеришка ” поляна, малко са и посетителите на зоните за отдих над самия Банско.

„ Въпреки че хижа „ Вихрен “ е затворена, туристите могат да отидат до нея и най-вече до езерата над нея, тръгването към връх Вихрен е нежелателно, регионът е рисков поради снега “, сподели пред БГНЕС хижарят Иван Байряков. Той е прекарал карантината на хижата, слизали единствено за самун, само че са привикнали на усамотението. Иван слиза от хижата, срещнал е по пътя над х. „ Бъндерица “ едвам двама души с раници.

Пътят към х. „ Вихрен “ не е измит от снега, с автомобил се стига единствено до „ Байкушевата “ мура.

Иначе от м. „ Шилигарника “ до паркинга и палатковия лагер преди х. „ Бъндерица “ пътя е измит до асфалт от снега, минава се през писта „ Томба “.

На слизане назад към Банско срещаме Костадин Цаков и негов другар, които са тръгнали към х. „ Вихрен “, само че не непременно, пък докъдето стигнат.

„ Най-добрата битка с вируса е имунната система, имам ли опция се насочвам към Пирин, само че поради карантината, не съм излизал от месец март “, споделя Костадин Цаков от Банско. То счита, че със съществуващите КПП-та достъпът за Пирин е стеснен за туристите от другите обитаеми места в страната.

Нагоре към „ Шилигарника “ срещаме велосипедистки, които на планинска скорост пъплят към „ Бъндеришка поляна “.

Зоните за отдих над паметния ресторант „ Мотиката “ са обект на внимание на малко хора поради високата облачност до обяд през днешния ден. Слънцето настойчиво отхвърляше да се покаже, само че малко по-малко туристите потеглят към Пирин, въпреки и единици.

Пунктът на ПСС в м. „ Шилигараника “ е запустял, мотаят се единствено 3 котки, тук има спасители единствено през зимния сезон. А той бе преустановен предварително на 16 март с появяването на епидемията. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР