Първите три семейства, пострадали през декември 2016 от железопътната катастрофа

...
Първите три семейства, пострадали през декември 2016 от железопътната катастрофа
Коментари Харесай

Първите три семейства влязоха в новите къщи в Хитрино


Първите три фамилии, потърпевши през декември 2016 от железопътната злополука в Хитрино към този момент са настанени в новите си домове. С акт 16 са били предадени домовете на Георги Марков, Ертан Джера и Цветан Цветков.

Техните къщи са измежду 10-те, които като подаяние трябваше да построи Камарата на строителите в България. Други 6 къщи са съвсем подготвени, а се оказва, че една от десетте, за които се знаеше, че към този момент са издигнати въобще не е започвана, заяви пред "Монитор " Ахмед Ахмед, заместник-кмет на община Хитрино.

"От десетте къщи не е почнал още градежът на къщата, която ще построи "Хидрострой ", защото там хората, на коио трябваше да бъде издигната къщата, парцелът се пада в имот, предназначен за озеленяване и не може да се строи. Закупи им се различен терен, по-късно издадохме позволение за градеж, измежду зимата нямаше по какъв начин да стартира. Затова една от 10-те къщи не е започвана, търсехме им първо парцел, след това трябваше да бъде подаден за планиране и се забави " - изясни Ахмед.

По думите му с тези, които към този момент са отдадени на притежателите им в Хитрино се строят общо 24 къщи. Готова е и сега се внася багаж и обзавеждане къщата за сестрите Рейхане и Севги, които в злополуката изгубиха освен дома си, само че и родителите си.

Останалите 13 се строят със средства от фонд "Социална протекция " в границите на почналия още през януари 2017 план "Социално подкрепяне на популацията на с. Хитрино за превъзмогване на следствията от железопътния случай на 10 декември 2016 година ". Проектът е на обща стойност 5 милиона лв. и с изключение на за 13-те къщи в него влизат разнообразни посоки за обществено подкрепяне на нуждаещи се от лекуване или заплащане на сметки жители и наследници на починали.

От кметството в Хитрино обясниха, че са подписали и първите контракти за финансиране на възобновяване на уличното осветяване и за саниране на детската градина и на улици. По тези контракти следва да стартират процедури за възлагането им на реализатор.

"Имаме утвърдени планове за вътрешен тръбопровод, само че няма подписан контракт за финансиране, към края сме, и за уличните настилки и довеждащите пътища, както и за административната постройка и публичните здания " - разяснява Ахмед Ахмед.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР