Първите три месеца от годината за технологичните акции ясно напомниха

...
Първите три месеца от годината за технологичните акции ясно напомниха
Коментари Харесай

Уолстрийт изтри $1,3 трилиона от технологичните акции

Първите три месеца от годината за софтуерните акции ясно подсетиха на пазарите какъв брой грубо може да санкционира Уолстрийт някогашните звезди от ерата на пандемията. Компаниите, които завоюваха от интервала в който всички бяха затворени по домовете си като Etsy Inc., Netflix Inc. и PayPal Holdings Inc. са измежду най-големите губещи в показателя S&P 500 през тази година. Те бяха пометени от вълна, която изтри 1,3 трилиона $ от пазарната капитализация на Nasdaq 100 и засегна даже най-големите имена на пазара като Amazon.com Inc. и Apple Inc, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Обратът за някои от най-горещите акции за 2021 година прави технологиите един от най-тежко засегнатите браншове в S&P 500. Геополитическото напрежение и проблемите във веригата за доставки прибавиха опасенията по отношение на възходящите лихвени проценти и възходящата рентабилност по облигациите – което може да се отрази върху актуалната стойност на бъдещи облаги.

„ Най-печелившите компании от пандемията би трябвало да се изправят пред обстановка, в която целият подтик обвързван с Covid е липсващ, а в актуалната икономическа среда всички се борят с голяма инфлация, която лимитира самостоятелната покупателна дарба и ще оказва напън върху дискреционните разноски отсега нататък “, сподели Джим Диксън., старши търговец на акции в Mirabaud Securities.

Част от този срив беше обезщетен. Тези, които в началото избягаха от бранша, започнаха да се връщат, примамени от преференциалните цени и вярата, че някои емблематични имена ще продължат да генерират по-големи облаги. И въпреки всичко Nasdaq 100, който е надолу със 7,7% от началото на годината, се е насочил към първия си тримесечен спад след разпродажбата, провокирана от пандемията през март 2020 година, откакто този месец попадна на меча територия.

Ето взор към някои от значимите трендове за тримесечието:

1. От пандемичен взрив до срив

Акциите на фирмите, които процъфтяваха по време на рестриктивните мерки поради Covid поевтиняват, защото търсенето на услугите им понижава, когато потребителите още веднъж могат да излизат свободно. Производителят на съоръжение за домакински фитнес Peloton Interactive Inc. е изгубил 20% от цената на дяловете си, а доставчикът на решения за електронен автограф DocuSign Inc. - 29%. Акциите на компанията за електронна търговия Etsy и тези на компанията за онлайн заплащания PayPal са поевтинели надлежно с 39% и 37%. Инвеститорите ще чакат резултатите за първото тримесечие, с цел да видят дали фирмите могат да съживят растежа си в епохата след пандемията.

2. Спад в обществените мрежи

Акциите на Pinterest Inc. и Snap Inc. поевтиняват най-вече от обществените мрежи, наранени от актуализациите за дискретност на Apple. Новите правила затрудниха ефикасното следене на навиците на потребителите за даване на целева реклама. Дяловете на всяка от тях са поевтинели с повече от 20% за тази година. Компанията майка на Фейсбук Meta Platforms Inc., която дължи съвсем всичките си доходи от продажби на реклами, е изгубила 32% от цената си. Global X Social Media ETF, който включва Tencent Holdings Ltd. и Alphabet Inc., понижава с към 20%.

3. Неизвестните в Китай

Несигурната регулаторна среда както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай провокира бурни придвижвания при китайските акции, търгувани в Съединени американски щати. Индексът Nasdaq Golden Dragon China загуби 16% през това тримесечие на фона на продължаващите строги ограничения от страна на Пекин. Друг източник на неустановеност е американската Комисията за скъпи бумаги и тържища, която продължава да усилва листата на компании, които може да бъдат свалени от американските фондови тържища за нарушение на закона за одит. Акциите на Alibaba Group Holding Ltd. са изгубили 1,9% тази година, тези на Baidu Inc. - 3,3%, до момента в който тези на JD.com Inc. и Pinduoduo Inc. са поевтинели надлежно с 12% и 25%.

4. Разломът при групата Faangs

Най-известната група от компании, които нормално водят скока при софтуерни акции, бяха разграничени при възобновяване си. Докато Amazon и Apple реализираха някои облаги през март, Netflix и Meta бяха сринати през това тримесечие, като общо изгубиха повече от 400 милиарда $ пазарна стойност, заради несигурните си вероятности за напредък. Индексът NYSE FANG+ е изгубил съвсем 9% от началото на годината.

5. Бум на киберсигурността

Нахлуването на Русия в Украйна в допълнение подхрани растежа в една група от компании, които към този момент бяха измежду спечелилите от пандемия: компаниите за киберсигурност. Акции като Crowdstrike Holdings Inc. и Palo Alto Networks Inc. означиха двуцифрен напредък в цената си от началото на годината, като вложителите залагат на в допълнение увеличение на разноските за киберзащита.

Силното възобновяване на американските софтуерни акции през последните две седмици докара измерител на широчината на пазара до най-високата стойност от близо година. Броят на фирмите от Nasdaq 100, чиито акции се търгуват над 50-дневната си пълзяща междинна е скочил до 78%, което е най-вече от април 2021 година Това е внезапна смяна на ориста за измерителя. Едва преди месец, това съответствие беше единствено към 12%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР