Първите табели с новото име на Македония – Република Северна

...
Първите табели с новото име на Македония – Република Северна
Коментари Харесай

Надраскаха първите табели с новото име на Македония СНИМКА

Първите табели с новото име на Македония – „ Република Северна Македония “ – станаха обект на вандализъм единствено броени часове след слагането им. Такива към този момент са инсталирани на някои държавни институции в западната ни съседка, написа " Труд ".

От фотоси в обществените мрежи се вижда, че на една от табелите думата „ Северна “ е задраскана, а над нея се чете надпис „ Никога! “, написан със спрей от анонимни деятели, несъгласни с политиката на държавното управление на Зоран Заев за отстъпки пред съседите в подмяна на помощза участие в НАТО и Европейски Съюз.

След няколко докладвани сходни произшествия от Министерството на вътрешните работи в Скопие оповестиха, че обмислят действен проект за отбрана на табелите, изключително тези, сложени на границата с Гърция.

Именно там, на граничния пункт „ Богородица “, през днешния ден публично ще бъде сложена първата табела с новото название на страната. Това става единствено три дни след формалната ратификация на Протокола за участието на Македония в НАТО от страна на гръцкия парламент. Наименованието е изписано на македонски и британски език. „ Поставянето на табелата през днешния ден на Богородица е алегоричен жест и проява на благосклонност “, прецизираха от македонското държавно управление.

Без надписа „ Правителство на Република Македония “ осъмна и постройката на кабинета в Скопие тази заран. Той е свален, с цел да се добави новото име на страната – „ Република Северна Македония “. Македонските медии означават, че демонтажът е осъществен по мрачно през нощта.

Иначе, в Скопие чакат през днешния ден Атина да изпрати вербална нота, с която да уведоми публично за ратификацията на Преспанското съглашение и Протокола за участие в НАТО. С това Договорът от Преспа влиза в действие и югозападната ни съседка ще се назовава публично „ Република Северна Македония “.

Едва по-късно ще се премине и към цялостната замяна на указателните табели с названието на страната. Следващата стъпка е двете страни да изпратят взаимно писмо до Организация на обединените нации, с което да осведомен генералния секретар на интернационалната организация Антониу Гутериш за влизане в действие на контракта. След това ще бъдат известени и страните-членки на Организация на обединените нации. Процесът следва да бъде приключен в границите на няколко дни, напомнят от Министерството на външните работи в Скопие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР