Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които

...
Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които
Коментари Харесай

Каква символика носят различните цветове рози?

Първите сведения за розата срещаме в античните индийски предания, които описват за почитта, с която се употребило това цвете. Съществувал даже закон – всеки, който донесе на владетеля на страната роза, можел да го помоли за всичко, каквото пожелаел. С рози украсявали царските палати, с тях плащали налози и такси.

По време на републиката римляните считали розата за въплъщение на строга добродетелност и я употребявали като премия за забележителни каузи.

Пренесена по българските земи от Азия преди епохи, през XIX в. Rosa Damascena пък се трансформира най-голямото благосъстояние на Казанлъшкия район и знак на България. Под въздействие на неповторимите климатични и почвени условия нежната гостенка последователно се обособила като независим тип, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни.

 роза Unsplash.com

Но стига толкоз за историята на това нежно и ухайно цвете. Освен богата история, то носи със себе си и огромна символика. По време на Викторианската ера се основават голям брой "речници " за смисъла на другите цветя, към които човечеството с обръща с любознание и до през днешния ден.

Е, през днешния ден хората може да не си доставят секрети известия посредством букети и стръкчета цветя, само че въпреки всичко е забавно и някак очарователно д разберем каква е тайната символика зад всеки цвят.

Ако получите рози, към този момент ще знаете каква е тяхната загадка символика съгласно цвета им!

Към смислите на розите >>

Още:
Най-изумителните цветя на света 9 от най-честите сънища и тяхната скрита символика
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР