Първите студове сковаха локви и кал не само в Русия:

...
Първите студове сковаха локви и кал не само в Русия:
Коментари Харесай

След руския газ на европейските енергетици им свършиха парите

Първите студове сковаха локви и тиня освен в Русия: свежата хладина заран се промъкна в Европа и незабавно заби с оглушителни резултати. Германският енергиен тръст „ Юнипер “ заяви на шведските си сътрудници, че последователно приключва стратегиите за създаване на нови нуклеарни реактори. Това заяви представителят на компанията Джордж Оперман.

„ Юнипер “ е добре прочут в Русия. На първо място, заради обстоятелството, че в продължение на доста години той е един от основните купувачи на съветски газ и по тази причина споменаването на това име по отношение на мощности за произвеждане на нуклеарна сила наподобява малко необичайно за множеството. Но това е единствено на пръв и лекомислен взор.

Както знаете, търговията с въглеводороди, изключително съветски и изключително по дълготрайни контракти, където са предписани приятни (което ясно се вижда в сегашния интервал на борсова нестабилност) условия, като предстоящи съмнения на цените и други форсмажорни условия, е доста печеливш бизнес. Следователно финансовото положение на „ Юнипер “ беше доста устойчиво. Дотолкова, че по едно време немските енергетици изкупиха съвсем целия нуклеарен клъстер в Швеция. Това, апропо, не провокира недоволства нито от Брюксел, нито от Антимонополния комитет. Също по този начин е невероятно да се намерят изявления, че частна задгранична компания може да употребява изключителната си позиция като лост за въздействие върху самостоятелна Швеция. Излишно е да споделям, същинско знамение.

В момента „ Юнипер “ има надзорен пакет акции в атомната електроцентрала „ Оскаршам “, миноритарни дялове в атомните електроцентрали „ Рингхалс “ и „ Форсмарк “, а също по този начин има най-старата шведска атомна електроцентрала „ Барсебаксверкет “. Последната беше изведена от употреба в края на 90-те години и „ Юнипер “ пое отговорността за демонтирането на структурите. Трябва да се каже, че немският оператор не бързаше изключително и към днешна дата регистрира единствено ремонт на енергийно съоръжение в първа и втора турбинни зали на атомната централа, т.е. самата турбинна зала и така наречен херметизацията към момента е непокътната и е много подобаваща за решение на избрани задания.

Енергийните и финансови урагани от 2022 година не подминаха Швеция, където също имаше дефицит на генерация и повишение на цената ѝ. Ето за какво не е изненадващо, че единствено преди месец основният изпълнителен шеф на „ Барсебаксверкет Крафт “ дъщерно сдружение на „ Юипер “, се изпусна в едно от интервютата си: инфраструктурата на атомната електроцентрала няма да бъде унищожена. Освен това на нейна основа ще бъде основан енергиен клъстер, където без подозрение ще бъде показано и нуклеарно произвеждане. Просто казано, притежателите щяха да основат нова атомна електроцентрала тук - най-малко с дребни модулни реактори, незабавно щом тази технология доближи индустриално равнище.

Трябва да отдадем респект на немските енергетици и способността им да вършат дълготрайни прогнози. Факт е, че всички атомни електроцентрали в Швеция са на много уважавана възраст и сполучливото „ поправяне “ на най-старата станция „ Барсебаксверкет “ би отворило невероятни вероятности. От една страна, осигурявайки тоталното владичество на „ Юнипер “ на шведския електроенергиен пазар, от друга, това в действителност би ни разрешило да приказваме за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските енергийни доставки.

В момента в индустриалната система на шведската енергийна промишленост под строгото немско управление са: трети енергоблок на атомната електроцентрала „ Оскаршам “ (пуснат през 1985 г.), третият и четвъртият реактор на атомната електроцентрала „ Рингхалс “ (пуснат през 1981 и 1983 г.), както и три реактора на атомната електроцентрала „ Форсмарк “ (включени в мрежата сред 1980 и 1985 г.). В структурата на енергийния баланс първата централа заема ниша от седем, втората - 20, третата - 15 % от производството на електрическа енергия. По елементарни калкулации ще получим към 40 % от цялото национално потомство, т.е. Швеция с право може да се назова нуклеарна страна.

Естествено, при такива размери Стокхолм е извънредно заинтригуван от възобновяване на своя реакторен парк, значимостта на което е изключително явна при най-малкото спиране на работата му. Така да вземем за пример на 9 ноември породи известна щета в третия реактор на АЕЦ „ Оскаршам “, която докара до загуба на 1400 мегавата мощ, а това от своя страна на практика изключи от ток цяла южна Швеция, за която станцията е основен снабдител. На този декор чудно ли е, че държавното управление на страната гледаше извънредно благосклонно на проектите на „ Юнипер “, като намерено се надяваше освен да ускори зареждането си, само че и действително да стане най-зелената страна в Европа.

Тук би трябвало да извършите отклоняване и да разбираем една тънка точка.

Самият „ Юнипер “ не е в положение да построи реактор. Най-вероятно германците, имащи богат опит като оператори, са очаквали да работят като главен клиент и вложител в строителството, за благополучие, припомняме, че до неотдавна финансовото им положение го позволяваше. Според слуховете, които се популяризират в профилираната среда от известно време, те възнамеряват да трансферират контракта за създаване на реактори на френската „ Електрисит Дьо Франс “, която се нарежда като компания, способна да извърши сходна поръчка. Доколко това е покрай действителността е тематика за обособена полемика, ние просто ще поправяме този факт, изключително откакто не говорихме за други вероятни реализатори.

Всичко вървеше идеално безпрепятствено до началото на СВО и доброволно-принудителното налагане на наказания против Русия от страна на Европа, а нуклеарната енергетика беше подложена на ограничаващ напън съвсем по-рано от промишлеността за произвеждане на въглеводороди. Доставките на съветски тръбопроводен газ непрекъснато понижават, в някакъв миг „ Юнипер “ заяви за цялостно прекъсване на покупките. Вярно е, че доста скоро беше оповестена информация за рекордните загуби на компанията, които възлизат на 40 милиарда $, след което даже се разпространиха клюки за вероятен банкрут. Докато корпоративните финансисти преценят дали компанията е в положение да се разплати с кредиторите, централата редуцира разноските, доколкото е допустимо. Известно е, че „ Юнипер “, дружно с сътрудници от друга енергийна компания „ ЕОН “, ще затворят част от офисите си за зимата, с цел да пестят електрическа енергия. По-конкретно най-малко половината от офисите в централата в Дюселдорф ще бъдат затворени, а в останалите пространства ще се поддържа температура от 14 градуса. Осветлението също ще бъде отчасти изключено, което притежателите се надяват да понижи потреблението с 20%. Какви ти вложения в нови реактори?

По принцип може да се постави край с това, само че тогава картината на протичащото се ще остане непълна.

Според закона на подлостта, напълно малко преди да стане известно за анулацията на проектите за рационализация на шведската нуклеарна енергетика, в Прага се организира конференция по въпросите на същата нуклеарна енергетика. На него комисар Кадри Симсън изрично съобщи, че мирният атом е бил, е и остава крайъгълният камък за гарантиране на сигурността на Стария свят. До 2030 година Европейският съюз сериозно би трябвало да разполага с най-малко 100 гигавата нуклеарни индустриални мощности (или 15 % от цялото производство). Единственият проблем е, че до същата дата по-голямата част от всички работещи сега реактори би трябвало да бъдат затворени и пенсионирани заради възрастта си. За да вдъхне втора младост на старите и по пътя да създаде реактори от ново потомство, еврокомисарят желае напълно малко - единствено 450 милиарда евро.

Остава неразбираемо по какъв начин отпечатаните пачки пари се трансформират във физически корпуси на реактори и горивни касети, само че тук вярата в триумфа явно е по-важна от скучната действителност. Кой би помислил, че съветските петролни и газови служащи индиректно ще станат главният мотор на нуклеарния подем в Европа…

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР