Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са

...
Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са
Коментари Харесай

Денислав Борисов към младите: Намерете силните си страни ги развийте

Първите стъпки в кариерата, които всеки би трябвало да извърви са извънредно значими. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди близо месец Dir.bg започва своята нова платформа, която улеснява процеса на търсене и предложение на стажове. Каква е формулата за сполучлива, какъв брой сериозен и грижлив би трябвало да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, водещият на bTV Новините Денислав Борисов споделя пред dir.bg.

- Кой е Денислав Борисов?

От Радомир, на 36 години. Средното ми обучение е с стопански профил, само че още тогава знаех, че не това желая да върша в бъдеще. Кандидатствах " Журналистика " в СУ, одобриха ме и по този начин стартира всичко.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и по какъв начин се случиха те?

Както доста други хора в медиите - започнах като стажант. За мен има два пътя пред младежите, които желаят да се осъществят - да стартират в дребна компания, бързо да напреднат там и да имат опит и самочувствие да аплайват в по-голяма или да стартират непосредствено в огромна и да чакат търпеливо там да им се даде късмет. Аз избрах първия сюжет и станах стажант в телевизия ББТ, където единствено няколко месеца по-късно бях кореспондент на контракт и водещ на вести. Това ми даде опция бързо да навлезе в специалността, да натрупам опит и да се науча на доста неща.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като водещ на новините на bTV. И това се случи тъкмо 10 години по-късно. Явно съм имал добър нюх за обмисляне.

- Успяхте ли да сбъднете фантазиите си? Достигнахте или ги надминахте?

Винаги съм казвал, че това, което върша в този момент, е това, за което мечтаех преди. Знаете какъв е казусът на фантазиите обаче - когато ги постигнеш се освобождава място. Затова моето персонално предизвикателство в последно време е да усетя какво друго може да ме развълнува и да желая мощно да реализира.

Има ли нещо, което бихте трансформирал тогава, в случай че можеше да се върнете в тези години?

Бих бил по-уверен. Силата на младежите е в тяхната сила и креативност. Страхуват се да не наподобяват неуместно пред по-опитните, а по този начин може чудесни хрумвания в никакъв случай да не видят бял свят.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко значими са те за един младеж?

За мен са наложително изискване, с цел да натрупа един младеж познания, опит и убеденост. Освен това, стажът демонстрира дали визията за мечтаната работа дава отговор на действителността. За мен това е инвестиция в бъдещето, която постоянно се отплаща.

- Каква е рецептата за кариерен триумф на Денислав Борисов?

Инвестирайте в себе си. Трупайте познания, умения и нещата по натурален метод ще дойдат при вас.

- Ако би трябвало да дефинирате Вашата кариера досега с 3 думи, кои ще са те?

Работа, отдаденост, самообладание.

- Случващото се и реализацията Ви все още са голям мотив за персонална и на околните Ви горделивост. Какви препоръки получавате точно от тях?

За мен е значимо препоръки да се желаят и дават от хората, които имат компетенцията и знанията за това. По-скоро получавам поддръжка от околните си, а за значимите решения се поверявам на личната си преценка на база опита си.

- А какви са Вашите препоръки към младежите в страната? Ако зависеше от Вас, по какъв начин бихте ги стимулирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Срещам се постоянно с младежи и виждам в тях две крайности - или прекомерна упоритост, или последна индиферентност. И двете не са добър път за развиване. Съветът ми е да намерят и знаят добре мощните си страни и да работят, с цел да ги развиват. Тогава ще имат покритие на упоритостите си и ще им бъде задоволително забавно, с цел да не се трансформират в заложници на това просто да работят нещо, с цел да изкарват пари.

- Коя е положителната вест, която желаете да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Всеки родител желае да види децата си съумели. Моите родители са удовлетворени, че аз следвах фантазиите си и се осъществих с помощта на трудолюбието и отдадеността, на които ме възпитаха. Затова положителните вести, които желая да чета, са свързани с от ден на ден истории на съумели хора по целия свят, които въодушевяват и оставят диря след себе си.

Цялото изявление четете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР