Първите средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)

...
Първите средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)
Коментари Харесай

Тръгват първите 260 млн. лв. по Плана за възстановяване

Първите средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) потеглят към българския бизнес. Общо 260 млн. лева се насочват по мярката „ Технологична рационализация “. За безплатна помощ могат да аплайват микро-, дребни и междинни предприятия в страната.

Парите са предопределени за закупуване на инсталация и програмен продукт за създаване на нови поточни линии и артикули. Мярката ще се извършва от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа.

Процедурата е ориентирана към компании в четири от икономическите браншове - преработваща индустрия, снабдяване на води, канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване, основаване и разпространяване на информация и креативен артикули и далекосъобщения, както и професионални действия и научни проучвания. Това са най-вече индустриални компании - за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна активност.

Задължително изискване е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 година Трябва и да са осъществили годишни чисти доходи от продажби за последните три години в размер на над 21 000 лева за микро-, над 750 000 лева за дребните и над 3 млн. лева за междинните предприятия.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по програмата е 35 000 лева Максималният е диференциран според от размера и потребностите на сдруженията. Ако са микро-, могат да заявят най-вече 180 000 лева Таванът за дребните е 350 000 лева, а за междинните - 700 000 лева Съфинансирането е до 50%.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР