Първите случаи на коронавирус в Тайван и Италия са разделени

...
Първите случаи на коронавирус в Тайван и Италия са разделени
Коментари Харесай

Човекът, заради когото в Тайван няма епидемия от коронавирус

Първите случаи на ковид в Тайван и Италия са разграничени единствено от 10 дни. Тайван е доста по-близо до огнището на болестта и има доста по-близки културни и стопански връзки с Китай. Географски също – протокът, който ги разделя, е едвам 130 км. И защото не е приет от Китай, Тайван не получава помощ от Световната здравна организация. И все пак в страната има единствено 153 случая на болест и единствено двама умряли. В Италия в събота вечер имаше 53 578 случая и 4825 жертви. Което прави страната най-засегната в международен мащаб от епидемията.

Най-лесно е да се каже, че до момента в който Тайван работи, останалият свят гледа. И сигурно е по този начин. Но азиатската страна има един голям плюс – вицепрезидентът Чен Чиен-Джен. Защото с изключение на, че е вицепрезидент, той е академик. И то епидемиолог. Късмет? Със сигурност. Но и грамаден опит. Той е индивидът, който стопира САРС през 2003-а.
Джен като академик
69-годишният Джен приключва в Тайван, а по-късно отива в университета „ Джон Хопкинс “. Да, същият, чиито данни цитират всички международни медии във връзка с ковид. Там завърша човешка генетика и епидемиология, надлежно през 1977-а и 1982-а. Започва здравна кариера изследвайки хепатит Б. Също по този начин намира връзка сред арсена и Черните крайници (заболяване единствено в избрана област на острова, при което долните крака почерняват и се стига до гангрена). Което пък води до смяна на интернационалния стандарт за позволена равнища на арсен в организма.
Джен като министър
Той става министър на опазването на здравето през 2003-а, с цел да скочи в дълбокото. По това време се вихри епидемията от САРС. Друг вид ковид, сходен на настоящия. Смъртността е извънредно висока – от 8098 случая има 774 умряли. Тайван е трети в статистиката – 346 случая и 73 жертви. Пред него са Хонг Конг и Китай, надлежно с 349 и 299 жертви. Джен стартира с изолираност на всеки пациент. Така инфекцията няма да се популяризира в лечебните заведения. После стартира всеобщи инспекции за тресчица и висока температура. С нова изолираност на тези, които демонстрират признаци. И овладява епидемията.

Но Джен не стопира дотук. След края ѝ реорганизира напълно Министерството на здравеопазването и Центъра за надзор за болесттите в страната. Създава национална здравна система за инфекциозни болести и прави фундаментални промени в системата за крепко обезпечаване.

И се оправя толкоз добре, че когато се кандидатира за вицепрезидент зад него застават голям брой учени. Но не е единствено преодоляването на САРС. Той е бил учител и шеф в разнообразни университе и институции в Тайланд близо 40 години. И е намирал път към всички и метод за решение на всички проблеми.
Борбата с КОВИД-19
Благодарение на Джен Тайван трансформира част от стопанската система си, като влага доста в научния напредък и я прави стопанска система на познанието. Започва и замяна на данни с Китай, като учените от двете страни към този момент работят взаимно по доста медицински планове. Не е чудно, че страната се вслушва в предизвестието на съседа, и още през декември стартира да наблюдава пасажерите, идващи от Ухан. Дори преди да бъде разпознат КОВИД-19, когато Китай приказва единствено за нов тип пневмония. Което надали е елементарно – на седмица сред Ухан и Тайпе има 12 полета.



В първите пет седмици новият център под негово управление издава 124 заповеди – от предизвестия и забрани за пътувания, до намиране на средства за пазаруване на 4 милиона маски на ден. Също по този начин интегрира системата за национално крепко обезпечаване с базата данни на митниците и тази с миграционните процеси. Така всеки един гражданин на Тайван може да бъде проследен и пратен в изолираност, в случай че би трябвало. Тези, които идват от рискови зони пък получават sms, с който минават по-бързо граничните инспекции, с цел да могат по-бързо да се самоизолират.
Първите външни учени в Ухан
В средата на януари страната прати екип от експерти в Ухан. „ Не ни демонстрираха това, което не желаеха да забележим. Но нашите специалисти видяха, че обстановката не е оптимистична “, съобщи Колас Ютака – представител на държавното управление пред NBC. На 26 януари Тайван стана първата страна, забранила полетите от Ухан. По същото време бе неразрешен износът на маски. И въведена оптималната цена от 31 стотинки на маска. До края на февруари държавното управление бе раздало 6.5 млн. маски на учебните заведения и занималните. Плюс 84 000 литра дезинфекциращ гел за ръце и 25 000 отдалечени термометъра.

През цялото това време се правеха проби. И то освен по един път. Хората, били в рискови зони, се тестваха още веднъж след седмица. И след това отново. Кой ги заплаща? Държавата. „ Тестът е безвъзмезден за пациента. Ако би трябвало да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, здравната грижа. Тоест, никой няма да избегне да отиде на доктор, тъй като го е боязън, че няма да може да си заплати. И се постарахме това обръщение да стигне до всички. Когато информацията е транспарантна, когато хората са наясно, тях не ги е боязън “, прибавя Ютака.

Сега е ред на бумеранга. В страната няма нови инфекции, предадени от човек на човек. Но поради рестриктивните мерки в останалия свят, се прибират инфектирани хора. В събота техният брой бе 18. Всички са под 14-дневна карантина. Както в действителност и всеки различен човек, който влиза в Тайван.
Среща с трима разнообразни папи
Джен е и набожен католик. Няколко пъти е канен във Ватикана, освен това от разнообразни папи. И от Йоан Павел II, и от Бенедикт XVI и от сегашния Франсис. „ Казах на хората в моята лаборатория, че политическата ми кариера е предопределение от Господ. Че в идващите години е по-важно да послужвам на хората “. Това са негови прочески думи в изявление от януари 2016-а.
Приложим ли е моделът на Тайван?
Ясно е, че моделът на Тайван мъчно би могъл да се случи отвън страните от Далечния изток. Дори отвън Тайван, където обществената отговорност и възприятието за общественост поради сянката на враждебния съсед-гигант, са на напълно друго равнище. Но пък въпреки това – имаш вицепрезидент за академик, а президентът Цай Ингвен е приключила в Лондон. А и хората имат доверие на държавното управление – те знаят, че изключителните ограничения, прилагани през 2003-а, 2009 (епидемията от свински грип) и в този момент, ще свършат, щом свърши опасността. Доказателството – Тайван е изцяло отворен към казуса. Всеки ден с доста подробни брифинги. С данни и цифри. И с елементарни послания към хората. А преди седмица Джен даже писа във Facebook по тематиката.

Автор: Петър Хераков
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР