Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а

...
Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а
Коментари Харесай

Грипът идва през ноември с нови щамове

Първите случаи на типичен грип се чакат през ноември, а зараза - в края на януари, началото на февруари. Това предвиждат епидемиолозите у нас. Картината не се разграничава от обичайна всяка година. Различни обаче са грипните варианти, от които би трябвало да се пазим.

През този сезон се чака да ни разболяват “Мичиган ” и “Сингапур ” от вариант А и “Пукет ” и “Колорадо ” от вариант В. “Пукет ” циркулира от няколко години, повече хора имат построен имунитет и надали ще провокира зараза. “Мичиган ” също, тъй като предходната година имаше циркулация и има някаква степен на отбрана.

“По-интересни са другите два варианта - “Сингапур ”, защото бе изолиран в края на 2016 година и нямаше доста време да циркулира, и още повече “Колорадо ”, изолиран в края на 2017 година Той е един от най-новите и нямаме отбрана по отношение на него. Ако вземе преимущество пред А-щамовете, може да имаме с по-висока заболеваемост. Но картината може да се промени и в границите на месец ”, изясни основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред “24 часа ”.

Всички тези варианти са в състава на тазгодишната 4-валентна грипна ваксина. Има задоволително количества по аптеките, в този момент е подобаващото време за слагането им - октомври и ноември. Ваксинираните имат по-малък късмет да се разболеят, а в случай че се заразят, ще го изкарат по-леко.

“Практиката през годините потвърждава, че В вариантите, за които преди се мислеше, че не могат да провокират огромна зараза, в действителност се намесват доста съществено в тази активност, като даже предишният грипен сезон беше с доминиращ вариант В. Това беше изненада за всички и е напълно вярно решението да се мине към 4-валентни ваксини, тъй като обезпечават по-широк набор на отбрана ”, изясни доктор Кунчев.

За хората няма значение какъв тъкмо ще е вариантът, защото клиничната картина, държанието и лекуването протичат по еднакъв метод. Симптомите са болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, раздразнение от светлина, болки по мускулите и ставите, човек едвам става от леглото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР