Първите шест проекта получиха средства от Фонда за подкрепа и

...
Първите шест проекта получиха средства от Фонда за подкрепа и
Коментари Харесай

6 проекта в Крумовград с подкрепа за бизнеса си

Първите шест плана получиха средства от Фонда за поддръжка и поощряване на микро, дребен и междинен бизнес в община Крумовград. Учреден през юли 2019 година, той ще разпредели общо 10 млн. $, 5 млн. $, обезпечени като грант от „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “ ЕАД, и 5 млн. $ обезпечени като заемен капитал от Райфайзенбанк България, в границите на интервала на употреба на рудник „ Ада тепе “. Плакетите и документите на бизнесмените бяха връчени на специфична гала от учредителите на Фонда доктор инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „ Дънди Прешъс Металс ”и Абидин Хаджимехмед, зам.- кмет на община Крумовград.„ Спечелените планове имат бъдеще. Те са разнообразни - от произвеждане на ПВЦ дограма до произвеждане на етерично-маслени артикули. Производството генерира работни места, което е индикатор за резистентност ”, показа инж. Гърков и пожела триумф на бизнесмените. „ Стартът на Фонда е сполучлив. Част от плановете са в сферата и на  услугите, които ще бъдат от полза  за жителите на общината и ще основат също нови работни места ”, уточни зам. –кметът на община Крумовград инж.Абидин Хаджимехмед.
     
Това е първият подобен Фонд в страната, иницииран от частна компания. Общо кандидатствалите планове през 2019 година са 14, утвърдени са шест, които получават грантово финансиране на обща стойност 368 492 лева и обезпечени банкови заеми в размер на 375 492 лева, разгласи Красен Кискинов, ръководител на УС на Сдружението ”Фонд  за подкрепа  и поощряване на микро, дребен и междинен бизнес ”.

Спечелените шест плана са в областта на земеделието, производството и услугите, а с реализирането им ще бъдат основани 17 работни места. Местна компания ще употребява финансовия  запас за разширение капацитета  за произвеждане и разпространяване на продукция от замразени зеленчуци и горски гъби посредством закупуване на машини и специализиране техника. Предвижда се също разширение и на производството на етерични масла от хвойна плод, вършина и бял риган.

Другите планове са за разширение произвеждане на ПВЦ и алуминиена дограма, съоръжение на център за механически прегледи на коли, както и закупуване на съоръжение и внедряване на услугата автоматизирано пране на килими. Кандидатстването на локални бизнесмени в граничната община ще продължи и през 2020 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР