Първите шест общини започнаха изпълнението на договори по мярката Грижа

...
Първите шест общини започнаха изпълнението на договори по мярката Грижа
Коментари Харесай

Първите шест общини започнаха изпълнението на договори по мярката „Грижа в дома“ по ПРЧР

Първите шест общини започнаха осъществяването на контракти по мярката „ Грижа в дома “, която се финансира по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027).

Това заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова по време на онлайн Информационен ден с общините, които са съответни бенефициенти по мярката. В събитието се включиха близо 300 участници. Чирпан, Бойчиновци, Тополовград, Велико Търново, Свищов и Костинброд са първите общини, които имат подписани контракти по новата стратегия. „ На процедура тези общини към този момент могат да започват организацията по ръководството на договорите. Операция „ Грижа в дома “ е продължение на добре известната мярка „ Патронажна грижа “, съобщи Наталия Ефремова. 
Очаква се по нея към 32 000 възрастни в неспособност за самообслужване и хора с увреждания да получат услуги в домашна среда. 

„ Очакваме всичките 265 общини да развиват интегрирани здравно-социални грижи. Вярвам, че общините, които досега не са изпълнявали планове по „ Патронажна грижа “, ще придобият самочувствие и убеденост, че могат да развиват тези услуги “, разяснява Ефремова. Тя акцентира, че в интервенция „ Грижа в дома “ размерът на компенсацията на един консуматор е преизчислен спрямо предходните процедури по „ Патронажна грижа “. Компенсацията е съобразена с инфлационните процеси и Наредба за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет, посочи тя. Стойността на отплата за един консуматор в границите на 12 месеца е 5 041 лева. 

Основната цел на мярката „ Грижа в дома “ е да бъдат обезпечени почасови интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за хора с увреждания и възрастни хора в неспособност за самообслужване, в това число психическа поддръжка, консултация с диетолог, доставка на храна и артикули от първа нужда, закупени със средства на потребителите. Екипите на „ Грижа в дома “ ще спомагат с обезпечаване на административни и битови услуги. По плановете ще се финансира превозът от и до дома на потребителите. Осигурени са образования и супервизия за чиновниците, само че единствено в случай че не са минали такива в предходни планове по „ Патронажна грижа “. 

Бюджетът на интервенцията „ Грижа в дома “ е в размер на 175 млн. лева „ В програмен интервал 2021-2027 година има разделяне на районите в България. Общините могат да аплайват в партньорство с други общини, само че има едно условие – общините от Северозападния район могат да аплайват в партньорство единствено с общини от този район. Не се позволява партньорство сред общини от Югозападния район, който е регион в преход, с общини от Северозападния район, който е избран за регион в развиване “, изясни Десислава Ушколова, шеф отдел „ Планиране и договаряне “ в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ в Министерство на труда и обществената политика. 

По време на Информационния ден общините представителите на Управляващия орган на ПРЧР дадоха отговор на въпроси, свързани с опциите за наемане на чиновници по плана на 8-часов работен ден, потребление на превоз до домовете на потребителите, правила за връзка и информация по плана, отчитане на разноските и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР