Първите сделки, сключени на започнала да действа от понеделник газова

...
Първите сделки, сключени на започнала да действа от понеделник газова
Коментари Харесай

Газовата борса заработи, но без да се знае кой участва и какви са цените

Първите покупко-продажби, подписани на почнала да работи от понеделник газова борса, са обгърнати в мъгла - няма информация нито за участниците в тях, нито за цените. Поне официално това би трябвало да е началото на края на държавния монопол в бранша и първа стъпка към основаването на конкурентна среда за търговците и потребителите, оповестява " Капитал ".

Единствените оповестени данни от опериращото борсата сдружение " Газов хъб Бълкан " са, че са изтъргувани сполучливо 550 хиляди MWh, или 25% от оферти от държавния газов снабдител " Булгаргаз " природен газ за доставка през 2020 година в размер на 2220 GWh (7% от годишното ползване в страната). Началната цена е била 45.45 лева./MW, или с 0.6 лева./MW над одобрената в този момент цена за природния газ от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Вторият търг за непродадените количества ще се организира на 16 декември. За да вземат участие в него, искащите би трябвало да се записват до 11 декември.

Планът за така наречен освобождение на количества от " Булгаргаз " планува за 2020 година почти 7% от общото годишно ползване в страната да бъде препоръчано на търгове, за идната година размерът е 13.5%, по-късно за 2022 и 2023 година е надлежно 20% и 27.5%, а най-после да стигне до 35%, показва изданието.

Тези количества обаче са лимитирани предпочитано за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина единствено в краен случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР