Първите резултати от предсрочните парламентарни избори в Италия показват победа

...
Първите резултати от предсрочните парламентарни избори в Италия показват победа
Коментари Харесай

Мелони може да се изкуши да установи собствена политика с Москва

Първите резултати от предварителните парламентарни избори в Италия демонстрират победа за дясноцентристкия блок, отпред с партията “Италиански братя ” на Джорджа Мелони. Очертава се групировката да има болшинство в идващия парламент. Ще има ли Италия за пръв път министър ръководител жена и крайнодясна партия в ръководството? Пред Марина Матева споделя кореспондентът на Euronews Серджо Кантоне.  

 

Очакван ли беше този резултат? Имаше ли изненади?

 

И на двата въпроса бих дал отговор по средата. Джорджа Мелони завоюва, това беше предстоящо. Лигата на Матео Салвини и " Форца Италия " на Силвио Берлускони се сринаха, това не беше напълно предстоящо. Това обаче отслабва вероятностите на вероятно държавно управление, ръководено от Джорджия Мелони, защото е правилно, че лявоцентристката партия реализира разочароващ резултат, само че в случай че откри допирни точки с Движение " 5 звезди " на някогашния министър-председател Джузепе Конте и центристкия съюз Italia Viva на Карло Календа и Матео Ренци, те биха могли да затруднят политическия път на дясното държавно управление. Те разполагат с нужния брой, това е справедлив факт. И даже тук резултатът на Движение " 5 звезди " беше изненада, то взе повече гласове от предстоящото.

 

Какво държавно управление се чака да сформира Мелони?

 

За да успокои сътрудниците на Италия, тя може да повери стопанската система и външните работи на експертите – икономисти, дипломати. Със сигурност оцеляването на нейното държавно управление ще зависи и от това кой ще завоюва междинните избори в Америка. В случай на победа на републиканците Джорджа Мелони може да откри поддръжка в Съединените щати, а оттова и благосклонности в Обединеното кралство от консервативната и подкрепяща Брекзит Лиз Тръс. Мелони може да се изкуши да откри лична политика с Москва, сходно на съдружника си в Европа Виктор Орбан. Но Джорджа Мелони споделя, че е атлантик. Президентът на републиката Серджо Матарела ще би трябвало да успокои европейските и интернационалните съдружници на Италия, както направи по времето, когато Движение " 5 звезди " и Лигата влязоха в държавното управление.

 

Какво значи за Европа държавно управление, ръководено от Джорджа Мелони?

 

Предстои да забележим дали Джорджа Мелони ще бъде в положение да ръководи. Международните задължения на страната са открити от дълго време. Италия не може да си разреши да навлезе във фаза на неустойчивост в подобен внимателен политически и стопански интервал.

Има война в Украйна и идващото италианско държавно управление ще би трябвало да увери съдружниците си от НАТО в своята преданост. Налице е сериозна икономическа рецесия и новото италианско държавно управление не може да рискува да провокира финансови разтърсвания, които биха навредили на Италия и на еврозоната.

В последна сметка, в случай че Мелони ръководи, тя ще има същото пространство за маневриране като предходното държавно управление. Ако не се стигне до огромни разриви с Европа. Джорджа Мелони наподобява по-скоро атлантик, в сравнение с еврофил.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР