Първите резултати от изборите в Турция показват, че президентът Ердоган

...
Първите резултати от изборите в Турция показват, че президентът Ердоган
Коментари Харесай

Първи резултати от вота в Турция: Ердоган води с 53,37%

Първите резултати от изборите в Турция демонстрират, че президентът Ердоган води.

Въз основа на 32,26% от преброените гласове Ердоган, водач на Партия на справедливостта и развиването (ПСР), получава с 53,37%, от гласовете против противника си от опозицията Кемал Кълъчдароглу с 40,68%.

Това сочат данните публикувани от локалния ефирен канала CNN TURK, представени от БГНЕС.

За Ердоган са дали своят вот, според тези данни - 8 630 325 души, а за Кълъчдароглу - 6 579 318

Третият претендент Синан Оган, водач на Алианса АТА, получава 5,39 % или 871 935 гласа.

Под 1 % от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, ръководител на Партията на родината, който тази седмица разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си, само че все пак гласовете, подадени за него, се считат за годни.

От Висшата изборна комисия, представена от Българска телеграфна агенция, оповестиха, че съгласно 11 % от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а главната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Избирателната интензивност на неделните президентски и парламентарни избори в Турция е била 85,6%, заяви държавният ефирен канал TRT. Източник от опозицията по-рано съобщи пред ТАСС, че изборната интензивност е достигнала рекордните 93,6 %.

    Край на гласуването в Турция, гласоподавателите всеобщо участваха във вота

Днес 64,1 милиона души имаха право на глас, в това число 1,76 милиона в чужбина, и 4,9 милиона гласоподаватели, които гласоподават за първи път.

Общо в страната има 191 885 урни за гласоподаване. Изборите през днешния ден започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 ч.

Снимка: АР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР