Първите прогнози на големите световни метеорологични центрове са, че лятото

...
Първите прогнози на големите световни метеорологични центрове са, че лятото
Коментари Харесай

С какво време се задава лятото?

Първите прогнози на огромните международни метеорологични центрове са, че лятото на Балканския полуостров ще бъде с естествени и малко по-високи от естествените температури. Това сподели пред Novini.bg климатологът доцент Георги Рачев.

За България тези естествени температури са сред 18 и 22 градуса. Към тях може би ще прибавим към градус – градус и половина. Юни се обрисува да бъде по-валежен от естественото в Западна България и с малко по-малко превалявания от естественото в Източна България, уточни доцент Рачев.

Очертава се един забавен вид за лятото, който се случва най-малко два пъти на пет години – в Западна България е по-хладно, с повече превалявания, а по морето е слънчево и топло. Очертава се обикновено, хубаво лято, в което ще има интервали на захлаждане, интервали на по-високи температури, нищо чудно температурите да доближат до 40 градуса, само че това във века на световно стопляне не е нещо фантастично, съобщи климатологът.

Той посочи, че юни месец е вторият по интензитет на градобитност на територията на България.

Първата седмица на юни ще имаме слаби валежи, след което времето ще се стабилизира доникъде на месеца. След това още веднъж ни чакат типичните летни превалявания, които имат петнист темперамент и обгръщат относително дребни територии – да вземем за пример в огромен град в едната част може да вали, в друга част единствено препръсква, сподели още доцент Георги Рачев.

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР