„Първите проекти по трите извънредни мерки от Програмата за морско

...
„Първите проекти по трите извънредни мерки от Програмата за морско
Коментари Харесай

Зам.-министър Василева: Първите проекти по трите извънредни мерки от ПМДР са в процес на оценка

„ Първите планове по трите изключителни ограничения от Програмата за морско дело и риболовство - ПМДР (2014-2020 г.) към този момент са в развой на оценка, макар че приемът не е завършил “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева, пред публицисти, във връзка Международния ден на риболовците и риболова, в гр. Варна.

Тя изясни, че нормално работата на оценителната комисия стартира след привършване приема на всички заявки.

Днес е Световен ден на риболова

Новият метод се ползва за първи път, защото задачата е оптимално бързо осъществяване на заплащанията към бенефициентите.

Д-р Василева разгласи, че досега по изключителните ограничения за поддръжка на бранш „ Рибарство и аквакултури “, са подадени 147 заявки, като крайният период за подаване на планови оферти е 3 юли 2020 година Общият размер, на финансовата поддръжка за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19, е 17 млн. лв..

Заместник-министърът акцентира, че след разкриване на приемите, Управляващият орган е провел онлайн срещи и образования, които да улеснят евентуалните бенефициенти в процеса на кандидатстване.

“Наблюдаваме интензивност от страна на риболовците. Надяваме се, че тези средства ще доближат до най-нуждаещите се, наранени от кризата”, сподели тя.

Д-р Лозана Василева напомни, че България е първата страна от Европейски Съюз, която получи нотификация за утвърждение на изменението на Програмата, обвързвано с изключителните ограничения за поддръжка на бранша. По думите ѝ, все още останалите страни-членки взаимстват опит от нас. По време на събитието, тя посети и кораба “Лефер”. Собствениците на обекта имат осъществен план по размер 1.7.



„ Добавена стойност, качество на продуктите и потребление на нежелания улов “ от ПМДР 2014 – 2020. Общият размер на инвестицията е на стойност е 393 618 лева, а финансовата помощ от Програмата е 196 809 лева В рамките на Международния ден посетителите имаха опция да прегледат акостиралата флотилия от риболовен кораби, да се срещнат с екипажите им, както и да научат повече за риболова и рибите в Черно море.

Целта на събитието е да предизвика интерес към родния морски лов на риба.

Представена бе и фотоизложба, под надпис: „ Навътре: Среща от близко с Черноморския лов на риба “.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР