Първите проекти на малкия и среден бизнес в България, получили

...
Първите проекти на малкия и среден бизнес в България, получили
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Първите бизнес проекти с финансиране от Китай тръгват в началото на 2019 година

Първите планове на дребния и междинен бизнес в България, получили финансова поддръжка от Китай, ще стартират още идната година, съобщи министърът за Българското председателствона Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова в предаването „ Беновска пита “ по Радио К2 и Канал 3. Този факт е измежду „ положителните вести “ от извършената през вчерашния ден Четвърта среща на локалните водачи от Централна и Източна Европа и Китай във формата „ 16+1 “. Това е и един от практическите резултати от срещата на държавните ръководители през юли, когато Българската банка за развиване и Китайската банка за развиване подписаха съглашение за 300 млн. евро, които ще влязат в българската стопанска система.

Министър Павлова акцентира, че Китай е вторият световен пазар за България след Европейски Съюз, стратегически сътрудник за страната ни и това е родило и концепцията за основаването на световен партньорски център с Китай, развой, на който координатор е министър Павлова. Продължава работата на държавно ниво във формата 16+1, следи се осъществяването на споразуменията в областта на туризма, дребните и междинни предприятия, нововъведенията, енергетиката, земеделието. На въпрос за вероятни китайски вложения в Белене, министър Павлова отговори, че вложители от Китай са правили оглед на площадката, само че българската страна е безапелационна, че не може да извърши нито едно от двете сложени условия – за държавна гаранция и за изкупуване на творби ток дълготрайно на избрана цена.

Второто ниво на съдействие е на локално ниво. В срещата през вчерашния ден са взели участие делегации от 15 китайски провинции с население от 44 до 100 млн.души, провинции, които образуват половината от брутния вътрешен артикул на Китай. Вече има и 22 партньорства сред тях и райони в нашата страна. Като образец министър Павлова уточни София, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Добрич и други Тя загатна вложенията в индустриална зона Тракия, земеделието, доставката на рейсове. Лиляна Павлова акцентира, че вчерашния конгрес е дал опция на българския бизнес да се срещне с представители на китайски компании в четири групи: туризъм, селско стопанство, дребни и междинни предприятия, индустриални зони и демонстрационни паркове.

Освен подготовката на световния партньорски център, министър Павлова изясни, че има отговорности по председателството на Съвета на Европейски Съюз до края на годината, защото България е част от тройката Естония-България-Австрия, а триото работи до тогава.

На въпроса за бъдещето на ръководещата коалиция министър Павлова посочи, че съгласно вота на гласоподавателите това бе вероятната коалиция, с цел да има устойчиво ръководство. Тя акцентира, че както министър председателят Борисов от името на държавното управление, тя също персонално се извинява за думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания. Що се отнася до идния избор на съмнение, министър Павлова акцентира, че за нея най-важното е да се пази престижът на институциите. Защото настояването на опозицията и говоренето към вота клати освен държавното управление, а срутва престижа на институциите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР