Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още

...
Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още
Коментари Харесай

Още през 2015 г. имало проблеми със застрахователя Олимпик

Първите проблеми с банкрутиралото застрахователно сдружение „ Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 година от Кипърската счете палата.

" При одит на Агенцията за контрол на застрахователните компании през 2015 година установихме, че две компании (едната от тях „ Олимпик”) ще бъдат изправени пред проблеми свързани с платежоспособността " написа в отчет на инспекторите, които предлагат на надзора да следи изкъсо " Олимпик ". Това демонстрира следствие на bTV.

Виктория Натар, която управлява кипърския контролен орган е отказала коментар. Не излиза наяве за какво не се е съобразила с предизвестието на Сметната палата.

Според журналиста Михалис Теодороу, който проверява проблема „ Олимпик”, надзорът позволява още една неточност. Съгласява се с препродажбата на застрахователната компания на „ Хиспакол” записана в Люксембург. Зад нея стои митичния испанския жител Диего Гонзалес Алонсо, а за него отново през 2015 година сигнализират испанските управляващи поради присъединяване му в компания, за която се показва, че няма право да се занимава с капиталови услуги.

" Това е огромният пропуск, който надзора позволява. Има предизвестие от испанските управляващи - 6 месеца преди договорката тук в Кипър. Отговориха, че не са знаели за предизвестието от Испания. Това не е допустим отговор – те е трябвало да ревизират. Директорът на службата Виктория Натар беше викана и в Народното събрание по въпроса – и там разгласи, че когато е споделила " да " за продажбата – компанията е имала нужния капитал. „ Хиспакол” е пренасочила капиталите си. Твърди се, че през 2015 година има благосъстоятелност в Европа. Одитната компания, която заверява документите тогава е друга от тази, която в този момент откри дупката във финансите на " Олимпик ", показва Михалис Теодороу, публицист във вестник „ Politis”.

Това лято се оказва, че на „ Олимпик” ѝ се губят 220 млн. евро . За част от тях се твърди, че са на екзотични места, като Бразилия или Коморските острови. Така се стига и до лишаване на лиценза.

Според хора от застрахователния отрасъл в Кипър, надзорът и Виктория Натар в действителност наблюдават финансите на сдружения по документи – те са заверени от одиторски компании, които пък се допуска, че са ревизирали има ли ги капиталите или не. Не е изключено някой от съперниците на компанията да е упътил Натар да направи поредна инспекция, считат застрахователи.

Според Теодороу, противоречиво е и дали ликвидаторът, който в този момент ръководи " Олимпик ", ще се погрижи да събере активите на компанията, с цел да обезщети ужилените клиенти.

" Ликвидаторът е посочен от госпожа Натар. Всъщност някой, който не желае да стане ясно какво се случи с „ Олимпик”, продължава да ръководи компанията. С посочването на този ликвидатор не съм сигурен, че в случай че компанията някъде има пари, той ще направи всичко допустимо да ги открие. Според моите следствия, госпожа Натар носи отговорност за това, което се случи. Страхувам се, че компанията оттук насетне няма да се ръководи от някой, който да работи за интереса на клиентите ѝ, които чакат да получат нещо назад.”, добавя още Теодороу.

Според ликвидатора Павлос Накузи тези, които чакат да им се възстановят пари поради прекратените предварително полици, ще чакат дълго.

" Ще отнеме години. Колко тъкмо не мога да кажа, само че години. Трябва да съберем всички искове. Не може да платим на първия, тъй като е пръв. Не може и да разделяме клиентите на „ Олимпик” на български и кипърски. Трябва да се заплати съразмерно на всички. Например, 10 цента за всяко дължимо евро ", сподели Накузи.

Така грубите сметки демонстрират, че в случай че чакате 100 лв. или 50 евро поради авансово прекратената лавица, то евентуално ще получите 5.

Когато обаче става въпрос за хора, които са потърпевши след произшествия с коли, застраховани в „ Олимпик” ще се работи друго.

" Това е специфичен случай. И е специфичен тъй като потърпевшият е предпазен, в тази ситуация в случай че е в Кипър, от Кипърския гаранционен фонд, който би трябвало да покрие тези вреди. Ако клиентите са български – това е комплицирано, тук са забъркани три фонда ", добави Накузи.

От bTV допълват, че въпросът: " Какво в действителност може да заплати на българските клиенти кипърският гаранционния фонд " е провокирал гнева на шефа му – Акис Папахристодули. След срещата е получено позвъняване от посолството ни в Кипър, с настояването да не се излъчва записа с Акис Папахристодули .

Българка, работила осем години за „ Олимпик”, споделя, че след затварянето на компанията получава закани.

" Изведнъж разбрахме, че компанията банкрутира, не знам по какъв начин, стана доста внезапно. Бях в офиса и ми споделиха, че от идващия ден няма да работим – от през днешния ден за на следващия ден. Като разбрахме, че компанията я купуват испанци, имахме среща с тях, като имена нищо не мога да ви кажа, след това в никакъв случай повече не съм ги виждала. Казаха, че нещата ще се развиват добре, оттук насетне започваме най-много със здравни застраховки. "

В асоциацията за отбрана на потребителите в Кипър считат, че надзорът би трябвало да е имал съществени аргументи, с цел да вземе решение за лишаване на лиценза на „ Олимпик”. Макар и те да не са оповестени.

" Да се затвори застрахователна компания не е елементарно, още повече, в случай че работи и в друга страна. Това не е нещо, което можеш да направиш просто ей по този начин. В момента текат диспути и в Народното събрание дали надзора е на равнище. Дали са им нужни още принадлежности, дали в точния момент са спрели „ Олимпик” в случай, че още от 2015 година е имало индикации за проблеми ", уточни Георгиус Стиляну, Асоциация на потребителите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР