Първите проби от животните край Свищов са дали положителни резултати.

...
Първите проби от животните край Свищов са дали положителни резултати.
Коментари Харесай

Установиха огнище на африканска чума и край Свищов?

Първите проби от животните край Свищов са дали позитивни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хиляди свине. Кметът на Свищов Генчо Генчев съобщи, че първата проба е неофициална.

„ Пробата е направена в частна лаборатория, чака се публично да бъде оповестена от БАБХ. Умрели животни в свинекомомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, с цел да се види дали има съществуване на африканска чума”, сподели Гечев пред БТВ.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е изцяло стеснен. Преминаването се контролира от полиция – те наблюдават служащите от фермата и ревизират багажниците на колите им за нерегламентирано изнасяне на месо.

„ Мерките на територията на Община Свищов са още от предходната година – създаване на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, стеснен е пропускателният режим към фермата”, уточни Гечев и сподели още, че няма домашни животни, които да се отглеждат наоколо до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, макар взетите ограничения – човешкият фактор е повлиял за разпространяването на болестта.

Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отхвърля коментар, до момента в който не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория. Открити са и инфектирани диви свине в Южна България.Властите в шест области приканиха стопаните да убият животните си до 2 август.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР