Първите презентации пред публика в повечето случаи са доста обезсърчаващи.

...
Първите презентации пред публика в повечето случаи са доста обезсърчаващи.
Коментари Харесай

Психологически трикове за успешна презентация

Първите презентации пред аудитория в множеството случаи са много обезсърчаващи. Това може да се промени в интерес на презентатора в случай че познава авансово някои съществени психически обстоятелства - да вземем за пример по какъв начин езикът на тялото визира разбирането на информацията и по какъв начин оказва помощ да се увеличи общото равнище на позитивна сила. Business Insider разгласява 6 съвета от експерта по поведенчески науки доктор Сюзън Уейнсченк, с които елементарно ще спечелите аудиторията:

1. Хората възприемат най-добре през първите 20 минути

Според опит, извършен от Морийн Мърфи, 20 минути е идеалното време за презентация. За да ревизира тази доктрина, Мърфи участва на 60-минутна презентация по време на работа. След това тя прави тест, с цел да види разликата в паметта и реакцията на речта по време на 60-минутната презентация, в съпоставяне със същата тирада, изнесена в 20-минутна презентация. Мърфи открива, че хората се радват на 20-минутни презентации повече и помнят информацията месец по-късно. Когато по време на презентацията има 2-3 минутни почивки, това разрешава на хората да усвоят по-добре предоставената информация.

2. Зрителните и слухови сетива се конкурират

Трудно е за хората да слушат това, което казвате и да четат думите по слайдовете. Твърде доста текст върху един слайд се чете мъчно. Затова се употребяват слайдове, които са образни лесни за схващане - със фотоси или диаграми, които придават в допълнение наличие към презентацията.

3. Човешкият мозък жадува непредвиденото

В опит учени употребявали следено от компютър устройство, което случайно излива бликам вода или плодов сок в устата на хора със затворени очи, като по едно и също време с това сканира мозъците им. Така те разкрили, че частта от мозъка, която е дейна, когато хората претърпяват приятни събития, се засилва по същия метод и при непредвидени преживявания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР