Първите пари за бизнеса от Плана за възстановяване и устойчивост

...
Първите пари за бизнеса от Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Първите 260 млн. лв. от плана за възстановяване са за бизнеса

Първите пари за бизнеса от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ще са за софтуерна рационализация на дребните и междинни компании. До дни ведомството на Даниел Лорер ще разгласи разпоредбите за асимилиране на 260 млн. лева за тази цел. Веднага по-късно ще започва едноседмично публично разискване, а след него два месеца, в които компаниите ще могат да аплайват с планове, уточни пред Mediapool Калин Маринов, шеф на дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " в Министерството на нововъведенията и растежа. В третото тримесечие на годината ще тръгне и втора стратегия с подкрепяне за над 30 млн. лева, която ще е ориентирана за ИКТ(Информационни и информационни технологии) във компаниите. До края на годината по ПВУ би трябвало да бъдат оповестени и схеми за ВЕИ за компаниите и за енергийна успеваемост на здания в областта на търговията и производството.

Какво ще подкрепя софтуерната рационализация?

По схемата “Технологична рационализация на дребни и междинни предприятия” компаниите ще могат да си закупят нови машини и програмен продукт за производствата. Любопитен подробност е, че предприятията ще се конкурират на три разнообразни плоскости - микро, дребни и междинни предприятия.

“Субсидията по плановете за микро предприятия ще е сред 50 000 и 200 000 лв.. При дребните предприятия това подкрепяне ще е сред 50 000 и 300 000 лв.. А при междинните предприятия, най-малко за момента се планува тази дотация да е сред 50 000 и 391 000 лв.. Вероятно за последната група предприятия това подкрепяне ще бъде увеличено на база опита ни за предишни планове по оперативната стратегия “Иновации и конкурентоспособност” и на база увеличаващите се цени поради инфлацията”, посочи Маринов.

Основното предписание е, че грантът ще покрива най-много 50% от разноските по плановете.

Предвижда се по схемата за софтуерно обновяване на компаниите да могат да аплайват юридически лица или еднолични търговци с завършили финансови 2019, 2020 и 2021 година, които са декларирали поддръжка по предпочитани браншове според Националната тактика за МСП.

Друг любопитен подробност е, че Министерството на нововъведенията наложително ще би трябвало да утвърди плановете до края на 2022 година, с цел да не изпусне усвояването на средствата. Самото осъществяване на плановете ще се осъществя през 2023 година Заложен е и къс период за осъществяване на плановете - сред 9 и 12 месеца.

Графика: Mediapool

Други 30 млн. лева са за ИКТ във компаниите

Разчетите плануват идващите директни пари за бизнеса по Плана за възобновяване и резистентност да се разгласят сред юли и септември. Тогава би трябвало да се разгласят разпоредбите и да започва схемата “ИКТ решения и киберсигурност” с бюджет от 30.6 млн. лева

Максималният размер на безвъзмездното финансиране ще е до 30 хиляди лв..

Допустими ще са разноски за закупуване на компютри, хардуер – до 40% от помощта. Ще се покриват и разноски за заплати за цифров маркетинг, за изработването на платформи, уеб страници, мобилни приложения, уеб-базирани ИКТ услугии други сходни, както и за пазаруване на програмен продукт за усъвършенстване на управнически, индустриални и логистични процеси, а също и за осведомителна и кибер сигурност и други

Очаква се тези средства да са ориентирани към дребните и междинни компании от всички браншове на българската стопанска система, като се изключи тези, които се финансират посредством стратегии за селско, горско и рибно стопанство, а също и в добивна индустрия.

Без достъп до тези пари остават секторите на строителство, обучение и обществена активност.

В третото тримесечие на годината би трябвало да започва и скица “Повишаване на енергийната успеваемост на здания в областта на търговията, производството и услугите” с общ бюджет от 235 млн. лева Задължително ще е след осъществяване на ограниченията постройката да икономисва 30% от първичната сила. Субсидирането ще е до 50% от цената на плана.

ВЕИ за компаниите за лично ползване

В последното тримесечие на 2022 година проектите са да започва и схемата " Инсталиране на системи за ВЕИ в композиция със уреди за локално съхрание ".

Реално предприятията ще могат да конфигурират ВЕИ системи с оптималната мощ до 1 MВ, в композиция със уреди за локално предпазване на създадената сила с прекъсваем и неравноморен режим на работа.

Програмата е заложена в перото " Интелигентна промишленост " на ПВУ и е с общ бюджет 200 млн.лв. Субсидията ще е до 50% от цената на плана.

Допустими за финансиране ще са разноски за изграждане/рехабилитация на инфраструктура, закупване на машини и уреди, разноски за труд и за придобиване на технология и програмен продукт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР