Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна

...
Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна
Коментари Харесай

Есетрите, пуснати от WWF по Дунав, достигнаха Черно море

Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна в река Дунав предишния месец, към този момент доближиха Черно море. Тримесечните рибки от сериозно застрашения тип съветска есетра поеха своя път от Белене в средата на юни.

За един месец те изминаха разстояние от 570 километра и усилиха пет пъти тежестта си. Това е знак, че въпреки и да са отгледани в аквакултури, те се приспособяват добре в естествената си среда, а зарибяването може да бъде несъмнено като сполучливо, разясняват от WWF. Природозащитната организация прикани риболовците от три дължави по течението на Дунав да пазят дребните рибки, защото те могат елементарно да се заплетат в техните мрежи.

" Колегите от WWF в Румъния и Украйна авансово приготвиха локалните риболовци. Те им обясниха, че организираме зарибяване и е допустимо да засекат дребни екземпляри от типа съветска есетра. Ако това се случи, риболовците са получили указания, да ги върнат назад във водата и да ни алармират. До този миг сме получили три сигнала – два от България и един от Украйна, в непосредствена непосредственост до Черно море. Ние също следим миграцията на дребните рибки от нашата точка за мониторинг край село Ветрен, покрай Силистра “, разяснява Стоян Михов, началник на процедура " Води и Биоразнообразие “ към WWF България.

Част от рибките са уловени от учени и пуснати назад в реката в украинския сектор от делтата на река Дунав преди няколко дни. Рибките са към този момент с дължина над 20 см и тежат съвсем 50 грама, което е пет пъти повече от тежестта при стартирането им.

Другата добра вест е, че сега в действие е цялостна възбрана за улов на есетри в Дунав и Черно море, което дава вяра, че и останалите есетри могат да избегнат рисковите мрежи и да доближат гладко Черно море.

Руската есетра е измежду последните четири есетрови типа, които към момента се срещат в Дунав. Международният съюз за отбрана на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от типове в света. Затова в продължение на доста години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 година тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.

Руските есетри, които в миналото са били най-разпространеният тип есетрови риби по Дунав, през днешния ден са сериозно застрашени. През последното десетилетие има единствено няколко открити диви екземпляра в река Дунав. Новото стартиране на рибки обаче носи и нова вяра за подсилване на популациите.

Жизненият цикъл на есетровите риби прилича този на индивида – те живеят дълго, само че се развъждат единствено няколко пъти в живота си. Ще отминат десетина години преди нашите съветски есетри да се завърнат назад в Дунав и да основат своето първо потомство. По тази причина те са доста уязвими от бракониерство. Затова би трябвало да пазим тях и техните местообитания и да им дадем късмет да изградят постоянна популация. В противоположен случай рискуваме да загубим скъп тип, оживял в продължение на 200 милиона години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР