Първите нови вагони от 40 години в Куба поеха на

...
Първите нови вагони от 40 години в Куба поеха на
Коментари Харесай

Първият нов влак в Куба от 40 години потегли на път

Първите нови вагони от 40 години в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Дойче веле. Влаковата комбинация ще пропътува 915-те километра сред двете точки за 15 часа.

С разрушени прозорци, изчезнали порти и изпочупени седалки влаковете в Куба обезверено се нуждаят от възобновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, създадени в Китай, като част от плана за рационализация, реализиран от държавното управление. Новите вагони са част от общо 250 машини, които би трябвало да дойдат от Китай до края на годината.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде напълно актуализирана и функционираща до 2030 година

Кубинската железопътна система е пусната в деяние за първи път през 30-те години на XIX век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново съоръжение.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътешестване на дълги дистанции, само че системата е доста неефективна. Пътуването от Хавана от Сантяго нормално продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, само че е по-скъпо.

Макар новите влакове да понижат времето за пътешестване, те няма да могат да се движат с оптималната скорост, до момента в който не бъде осъвременен релсовият път.

Куба подписа съглашение на стойност 1 милиард $ с Русия за модернизиране на железопътната мрежа, осведоми Ройтерс, като се базира на организация Интерфакс. Подробностите обаче към момента не са оповестени.

Билет „ отиване и връщане " от Хавана до Гуантанамо коства 200 кубински песо (7 евро).

Според кубинското транспортно министерство влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пасажери предходната година. Правителството съобщи, че желае броят да се усили с един милион пасажери през 2019 година по дългите направления.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР