Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на

...
Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на
Коментари Харесай

IoT Adventure Awards раздаде първите награди


Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на публична гала, част от IoT Adventure Forum 2018, през днешния ден в София.

Конкурсът, който се провежда от Международната академия за образование по киберразследвания (МАОКР) в съдействие с Райт Имидж, дефинира най-хубавите планове, решения и стартъпи в региона на Интернет на нещата в пет категории: “Интернет на нещата: Умен град ”, “Интернет на нещата: Бизнес ”, “Интернет на нещата: Потребители ”, “Интернет на нещата: Стартъп ” и “Интернет на нещата: Общество ”.

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова, председа-тел на УС на Международна академия за образование по киберразследвания, Александра Цветкова, шеф на фондация “ЛИБРе ”, Ина Георгиева, основен редактор на списание “Твоят бизнес ”, Калин Цветков, изпълнителен шеф и създател на Навигато и Нели Вачева, шеф на IDC България. Водещите критерии при оценка бяха: уникалност, иновативност, полза, употреба, обсег, конкурентност, резистентност и съществуване на бизнес модел.

Победителите:

• Категория “Интернет на нещата: Умен град ” - DataArt Smart Elevator на DataArt Бъл-гария (www.dataart.bg).

Умният асансьор, към момента в демо версия, демонстрира образно по какъв начин IoT може да бъде част от всекидневието ни и да направи живота ни по-сигурен и по-лесен. Асансьорът прите-жава гласово активиране, гласов надзор и гласови команди, употребяващи Amazon Alexa и DeviceHive. Освен това, той може да разпознава съмнително или нападателно държание, съществуване на оръжие, подозрително облекло, страсти, положение на тялото и така нататък В допълнение към това, системата е програмирана по този начин, че да разрешава излъчването на разнообразни рек-ламни известия за това какви потребни места могат да бъдат открити в постройката и на съответния етаж. Също по този начин е допустимо задаването на въпроси и приемането на отговори от вида: „ Къде се намира най-хубавият ресторант в постройката? ”

Виктор Андонов, изпълнителен шеф на DataArt България: “Благодаря за награ-дата и за това, че оценихте плана на DataArt. Със сигурност ще ставаме очевидци на все по-голямо развиване на интернет на нещата и устройства от този вид ще нав-лизат от ден на ден в живота ни и ще улесняват всекидневието ни, даже и в сфери, за които не сме подозирали, че това е допустимо. ”

• Категория “Интернет на нещата: Бизнес ” - MOM4 на NearSoft Europe (www.nearsoft.eu).

МОМ4 е софтуерна платформа, която улеснява дигитализацията на индустриалните действия и дейностите, свързани с поддръжка и поправки. Това е платформа от ново потомство, напълно създадена съгласно Reference Architectural Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), която замества обичайните системи от вида: APS, MES, PIMS, QMS, CMMS, и други МОМ4 се явява свързващо звено сред административната и индустриалната част в едно дружество. Внедряването на МОМ4 спомага за взимането на по-бързи, по-добри и по-мотивирани управнически решения посредством повече индустриална информация в действително време. Платформата има разнороден набор от принадлежности, които оказват помощ за обмисляне и правене на производствени/ремонтни графици, както и тяхното следене в действително време, за оптимизация и баланс на ресурсите - материали, машини и хора, за ръководство на осъществяването на задания, за ръководство и разбор на престоите и повредите, за ръководство на дейностите по поддръжка и други

Владимир Филипов, шеф на NearSoft: “NearSoft е една от дребното компании в България, която се занимава с оперативни технологии (ОТ) и се надявам, с тази премия, да вдъхновим и други ИТ компании да навлязат в тази област. ”

• Категория “Интернет на нещата: Потребители ” - Лайтхаус на Апп Лайтхаус (http://www.applighthouse.com)

Първото гратис туристическо приложение в България, което употребява сполучливо бийкън технологията. Има построена мрежа от над 150 бийкъна в градовете Варна, Бургас, София, което го подрежда на челно място в този сегмент. В допълнение, сполучливата интегра-ция на Geo-Fencing и Гугъл Nearby разрешава моментална връзка със смарт телефоните на ту-ристите и жителите на града. Използването на трите услуги - бийкън мрежа, Geo-Fencing, Гугъл Nearby в едно приложение прави решението неповторимо. В момента, посредством партньорст-во с община Варна, Апп Лайтхаус е разположила 40 бийкън устройства на монументи на културата, забележителности и общински спортни площадки. Следващата стъпка в изграж-дане на мрежата е да се слагат устройства на всички автобусни спирки в града, които ще оказват помощ за по-лесна навигация на поданици, туристи и незрящи.

Иван Димитров, съосновател и изпълнителен шеф на Апп Лайтхаус: “Ние се бо-рим да променим метода на мислене на българския бизнес, да му покажем резултата от ав-томатизацията на процесите - понижаване на разноските и увеличение на облагите, с цел да може от ден на ден бизнес организации в България да обръщат внимание на изгодите от дигитализацията. С тази премия доказахме, че сме на прав път! ”

• Категория “Интернет на нещата: Стартъп ”- ShopUp на ShopUp (https://shopup.me/)

ShopUp e български стъртъп, работещ в региона на IoT. Едноименото решение ShopUp съставлява новаторска аналитична платформа, която комбинира разнообразни IoT технологии и извлича информация от тях посредством изкуствен интелект, подпомагайки търговски вериги, магазини, заведения за хранене и хотели при взимането на осведомени решения, свързани с измеримо целеполагане на персоналния състав, действителна симулация за нарастване на оборота, усъвършенстване на промените на чиновниците, разбор на трафика и профилиране на техните клиенти. Решението дава опция за по-добър разбор на зоните в даден обект, както и за разбор на мрежите или веригите от обекти. В момента се създават и нови инструмен-ти -за прогноза, симулация и персонализирано таргетиране на крайни гости. Едно от главните преимущества е, че връзката с крайните гости е минимална и няма потребност от съоръжения или спомагателни интензивности. Системата работи с акуратност от 95 до 99.3% от потока на хора. До в този момент ShopUp има няколко съоръжения в България и над 20 - в търговски центрове, казина и други търговски обекти в Канада.

Серги Сергиев, създател и изпълнителен шеф на ShopUp: ”Радвам се доста, че българският бизнес към този момент отделя време и запаси, с цел да опознава по-добре клиентите си, тяхното държание и да търси технологии, с които да взима осведомени решения за техния бизнес."

• Категория “Интернет на нещата: Общество ” - Digital Nervous System на Заралаб (http://www.zaralab.org).

Чрез своя план Digital Nervous System Заралаб построява безвъзмездна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Мрежата е основана на известния в международен мащаб LoRaWAN протокол, употребен и от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват безграничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се употребяват за тази технология са с доста огромен обсег (може да доближи над 20 км. при отлични условия). Консумацията на сила е извънредно дребна, което разрешава на крайните устройства да работят на акумулатори с години или изцяло самостоятелно. Ползите от тази мрежа са доста - от безвъзмездна среда за разработка, до световен пазар с над 600 града към днешна дата. Технологията може да се употребява както при ръководството на общините – за оценка чистотата на въздуха, ръководство на уличното осветяване или за сметоизвозването да вземем за пример, по този начин и от частни компании.

Петко Петков, създател на Заралаб: “IoT мрежата в Стара Загора е общностен план. Иницииран е от локални бизнесмени и получи поддръжката на Община Стара Загора, с цел да се употребява и надгражда от старозагорската общественост. Точно в това се крие неговата мощ. ”

Заралаб получи и специфичната премия на компания Алтерко Роботикс - безжичната камера Shelly Eye, която разрешава на потребителите да следят всичко, което се случ-ва в дома или офиса, посредством особено мобилно приложение. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР