Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям

...
Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Хапчетата срещу COVID няма скоро да са в аптечната мрежа

Първите медикаменти , особено създадени за лекуване на ковид, са огромен пробив в битката с пандемията. Те ще могат да се одобряват от леко заболели пациенти, които обаче са рискови и задачата е да се избегне хоспитализация . Клиничните изследвания демонстрират, че тези таблетки могат да се одобряват до третия ден от проявата на първите признаци . Това изясни пред Нова тв проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

Става дума за два препарата - и Молнупиравир. Самите препарати още не са получили позволение за приложимост от Агенцията по медикаментите (ЕМА) . Първите количества от тях, които България ще получи, са 50 000 опаковки и е добре, че сме се присъединили в доставките. Препаратите обаче няма да се продават в аптечната мрежа . Очакванията на Момеков са и медикаментите да бъдат " много скъпи ": няколко стотин лв., само че фармацевтът съди по индиректни данни, защото тази информация не е свободно налична.
 Пациентите с ковид в лечебните заведения се усилват, 40 души починаха
Пациентите с ковид в лечебните заведения се усилват, 40 души починаха

Активните случаи са 128 857...

" Това че има лекарство е ужасно, само че имунизацията на този стадий остава безалтернативна ", акцентира проф. Момеков, а като образец даде инфекцията ХИВ, за която сега има лечения, които я трансформират в хронична и заболелият живее с ХИВ даже по-дълго в сравнение с би живял с диабет. Но това значи ли, че е по-добре да се разболеем, пита Момеков.

Не бива да се осланяме на данните, че Омикрон протича леко . Първо, към момента няма задоволително данни, а и даже и тези, с които разполагаме, по какъв начин може да се съпоставят с данни от разнообразни страни с друг профил на популацията . Напр., Южна Африка има младо население, а Швеция огромен брой имунизирани. Не бива в България да лежим на " тази кълка ", тъй като Омикрон може тежко да удари здравната система , а и виждаме по какъв начин се топим и без пандемия.
анкета
Какво ще извършите при идването на Омикрон?
Ще се имунизирам Ще си сложа бустер доза Маски и отдалеченост Нищо, с цел да вървим към стаден имунитет Стига сте ни плашили
Ще се имунизирам

Ще си сложа бустер доза

Маски и отдалеченост

Нищо, с цел да вървим към стаден имунитет

Стига сте ни плашили

Георги Момеков ни вижда и някакъв сериозен проблем и да се стигне до наложителна четвърта доза на имунизация. Това към този момент се случва в Турция и Израел. В последна сметка се подлагаме на доста по-тежки интервенции - " Много девойки вървят маска под носа, с цел да се види новата му форма. Щом това можем да преживеем, можем и другото. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР