Първите количества природен газ през платформата за търговия за газовия

...
Първите количества природен газ през платформата за търговия за газовия
Коментари Харесай

В първия търг на газовата борса минаха 55 млн. куб. м

Първите количества природен газ през платформата за търговия за газовия хъб " Балкан " бяха осъществени в понеделник от държавния снабдител " Булгаргаз ". Продадени са били 55 млн. куб. м от общо препоръчани 222 млн. куб. м за консумация през 2020 година, регистрирани за присъединяване в борсата са били над 15 играча, само че каква е реализирана цена от борсовия оператор не оповестяват. Резултатите от търга се чака да бъде обществено оповестени до 48 часа от провеждането на процедурата.

На 9 декември се организира първият от общо четирите търга за количествата по програмата за освобождение на газ от " Булгаргаз ", които са планувани за всеки от идващите понеделници до края на декември. Общо публичният снабдител пуска 222 млн. куб. м или 7 на 100 от нужното ползване за 2020 година

Сега са били изтъргувани 25 % от предлаганите количества. Колко покупко-продажби и при какви цена са подписани през газовата борса, от оператора ѝ " Газов хъб Балкан " не показват в известието си.

Участници в търга обаче разясниха пред Mediapool, че не е надхвърлена първичната цена от 45.45 лева./мегаватчас, оповестена от " Булгаргаз ". Според тях никой не се е възползвал от опцията за наддаване с по 0.10 ст/кВтч на всяка стъпка. Началната цена включва одобрената от енергийния регулатор цена на вход на националната газопреносна мрежа, която е 44.85 лева./МВтч, условно-постоянните и промелнивите разноски на доставчика, съставния елемент " отговорности към обществото ", както и разноските за потенциал на входна точка на националната газопреносна мрежа и транспорт до виртуална комерсиална точка. Реално началната цена на борсата не е включвала комерсиалната надценка до 3 %, на която " Булгаргаз " кардинално има право. Борсовата цена не включва и Данък добавена стойност и съгласно пазарни играчи тя е била по-ниска с сред 1 и 2 % от сегашната цена, на която държавната компания доставя на клиентите си. Договорената цена на платформата на газовия хъб обаче предстои на актуализация на всеки три месеца, поради определянето на входящите цени на всеки три месеца от регулатора.

На търга са били препоръчани един годишен и дванадесет месечни продукта. Според участници общо 7 процедури са били оповестени – два за годишни количества и пет за месечни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР